Tekst objavljen: 10.11.2018 17:29        


Džeparac za najmlađe prvi test za raspolaganje novcem. Roditelji imaju odličnu priliku i da svoje najmilije nauče važnim lekcijama o vrednosti novca, ali i na koji način mogu da uštede.

Roditelji su "prva banka": Naučite dete kako da štedi

Sa ovim lekcijama nije na odmet započeti što ranije, odnosno kada deca već počnu da razumeju svrhu novca i kada sa njim počnu da kupuju slatkiše ili igračke.

- Najbolje bi bilo da uče iz realnih situacija, u kojima će deca osetiti vrednost novca. Na primer, ukoliko dete ima već oko sedam godina, roditelj mu može odrediti određeni, realni iznos nedeljnog ili mesečnog džeparca, i učiti ga da sa njim raspolaže kao što to odrasli rade sa platama - obrazložila je za "Blic" Nikolina Milosavljević, psiholog i savetnik i trener za roditelje.

Uvek treba predočiti detetu šta može da dobije za određenu sumu.

- Ako je dete manje, na primer oko pet godina, onda bi bilo dobro učiti ga šta može da kupi za 50 dinara, ili koliko košta omiljena čokoladica, tačnije kako izgleda novčanica za koju je moguće kupiti omiljeni sladoled. Takođe, kada su zajedno u prodavnici i kupuje se omiljeni slatkiš, roditelj može dati detetu novac da samostalno plati na kasi - priča ona.

Roditelji treba da igraju ulogu banke. Tako bi, ukoliko dete potroši i više od svog džeparca, roditelj u dogovoru sa njim mogao da mu da novac koji mu treba, ali i da mu od sledećeg džeparca oduzme taj iznos, kao što banka oduzima od plate kako bi se pokrio minus.

- Na taj način dete shvata da postoji ograničenje i da je važno racionalno raspoređivati taj novac kako bi ga uvek imao kod sebe. Isto tako, dete može da traži pomoć da "oroči" određen iznos novca kod roditelja, i da ga skuplja za kupovinu neke njemu važne stvari - objašnjava Milosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedna od metoda za učenje može da bude i da roditelji sa decom skupljaju kovanice i stavljaju ih u kasicu, pa kada je napune, mogu da ukrupne taj novac i zajedno odu na kolače, sladoled ili da ga potroše tako što će zajednički provesti vreme.

- U isto vreme deca uče i važne životne veštine poput stpljenja i sposobnost da sačekaju određenu nagradu, u slučaju novca da bi kupili nešto što žele morali bi da uštede i ne potroše novac na neke manje važne stvari. Takođe, uče se i postavljanju dugoročnih ciljeva i saradnji, kako bi ostvarili taj svoj cilj da sebi kupe nešto što im je važno. Jedna od životnih lekcija koja se savladava je i odgovornost, ali i zahvalnost kada dobiju određen poklon jer znaju da je to kupljeno nečijim novcem koji je pre toga trebalo zaraditi - navodi ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dečija štednja deca štednja 2018. roditelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana