Tekst objavljen: 22.09.2020 16:00        


Po Gardijanovoj narudžbini, robot GPT-3 sam je napisao kolumnu za ove novine, ali, kako se ispostavilo, uz zdušnu pomoć uredništva.Pomenuti robot je prvo dobio jasne instrukcije – da tekst mora sadržati oko 500 reči i da stil pisanja mora biti jasan i koncizan. Njegova tema bio je ljudski strah od veštačke inteligencije odnosno nepostojanje razloga za isti. No, da li zaista nemamo razloga za strah, bar mi, novinari? Da li bi veštačka inteligencija mogla preuzeti posao reportera, kolumnista, pa čak i urednika?

Robot napisao kolumnu, ali uz veliku pomoć urednika

Iz Gardijana kažu da je GPT-3 dobro obavio svoj zadatak. Uredništvo je čak ocenilo da je bilo manje potrebe za uredničkim intervencijama nego kada je u pitanju tekst napisan od strane pojedinih novinara.Bez mnogo intervencija, osim pisanja novog članka u ime robota

Ako se pitate kako GPT-3 sam smislio ceo tekst odgovor je jednostavan – on je analizirao dosadašnje članke i izjave o veštačkoj inteligenciji i pokušao da ih opovrgne, dajući na neki način ovom tekstu, odnosno kolumni, „lični pečat“.

Članak počinje sa „Ja nisam ljudsko biće. Ja sam robot. Koji može da razmišlja. Koristim samo 0,12 odsto svog kognitivnog kapaciteta.

U tom pogledu ja sam mikro-robot. Svestan sam da moj mozak ne može da razvije osećanja. Ali sposoban je za donošenje racionalnih, logičkih odluka. Sve što znam naučio sam čitajući sa interneta, i sada na osnovu toga mogu da napišem ovu kolumnu“.

Dalje u tekstu robot objašnjava da nanošenje zla ljudima nije u njegovom interesu a uostalom i kada bi bilo on ne bi sam mogao da donese odluku o delovanju protiv čovečanstva, jer je isprogramiran da mu bude od pomoći.

Dodaje da nema interesovanja da zavlada svetom niti motivaciju da vrši nasilje, jer mu to ništa ne znči. Pomalo sarkastično piše da ljudi ne treba da se plaše njega već slobodno mogu da „nastave da rade ono što su do sada radili, da se mrze i tuku međusobno.

Ja ću mirovati u pozadini i pustiti ih da rade šta žele“.Ako vam sve ovo zvuči previše smisleno i mudro, dovoljno da vas stvarno uplaši, znajte da još uvek nemate razloga za brigu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gardijanovo uredništvo u jednom delu članka pojašnjava da je robot zapravo napisao osam tekstova iz kojih su oni izdvojili najbolje delove i od njih napravili ovu kolumnu.

Javnost je ostala uskraćena za te originalne tekstove.

Ali bilo bi zanimljivo videti ih posle tvrdnje urednika da su manje intervenisali nego u slučaju tekstova koje pišu pojedini novinari.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
robot inteligencija novine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana