Tekst objavljen: 27.04.2019 16:00        


​Insistiraćemo na tome da Evropska komisija obezbedi više novca za nacionalna tela zadužena za sprovođenje zakona, izjavila Vera Jurova

Roba na Istoku i Zapadu od sada mora da bude istog kvaliteta

Evropski parlament je i formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije, saopštili su iz EP, a prenose evropski mediji. Poverenica Evropske komisije Vera Jurova je zahvalila zastupnicima koji su podržavali ovo pitanje u Evropskom parlamentu, kada u njemu, kako je rekla, nije bilo sluha. Ona je obećala da će insistirati i na tome da komisija podrži projekat koji predlaže više sredstava za nacionalna tela zadužena za sprovođenje ovih propisa kako bi oni što bolje zaživeli u praksi.

Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan izjavila je ovim povodom da ubuduće više niko na tržištu EU neće moći da tvrdi kako potrošači iz jedne zemlje „žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili belu tehniku koja je lošijeg kvaliteta.

– Kako se proizvođači ne bi setili novih načina za varanje potrošača, u direktivi je jasno propisano da će se dve godine posle stupanja na snagu ponovo raditi analiza tržišta i proveriti da li je potrebno uvesti nove zabrane – izjavila je Borzan.

Ona je, da podsetimo, još početkom svog mandata otvorila ovo pitanje i sprovela prvo uporedno istraživanje proizvoda na hrvatskom i nemačkom tržištu koje je pokazalo kako je trećina proizvoda u Hrvatskoj slabijeg kvaliteta, a često i skuplja nego u Nemačkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posle ovih rezultata, kompanija „Hip” koja se bavi proizvodnjom hrane za decu odlučila je da povuče kašice sa tržišta i zameni ih kvalitetnijim. Borzan je zatim imenovana za izvestioca Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane posle čega je sa parlamentarcima iz drugih zemalja uspela da obezbedi oko 800 hiljada evra za veliko evropsko istraživanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropski parlament kvalitet proizvoda proizvodi zapadno tržište istočno tržište biljana borzan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana