Tekst objavljen: 16.02.2020 13:00        


Kompanija Reno je saopštila da je 2019. godine zabeležila prvi gubitak posle više od jedne decenije i da je smanjila ciljanu maržu za 2020

Reno po prvi put posle deset godina ima gubitke

Francuski proizvođač automobila, koji je u savezu sa japanskim Nisanom, iskazao je gubitak od 141 milion evra kao svoj udeo u finansijskom rezultatu grupe, delom zbog rashoda vezanih za neka njegova kineska mešovita preduzeća, ali i afere oko Karlosa Gosna, bivšeg šefa alijanse Reno-Nisan, koji je pobegao iz Japana gde ga je čekalo suđenje pod otpužbom za finansijske malverzacije.

Nisan, u kojem Reno ima 43 odsto udela, takođe je doprineo ukupnom negativnom rezultatu, budući da je ove nedelje izvestio o svom prvom kvartalnom gubitku u skoro deset godina i smanjio prognozu operativne dobiti, prenosi Rojters.

Ukupna prodaja vozila Renoove grupe pala je za 3,3 odsto, na 55,53 milijardi evra lani.

Kompanija je smanjila ciljanu operativnu maržu za 2020. godinu na nivo između 3,0 i 4,0 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 4,8 procenata, i srezala predloženi iznos dividende za 2019. godinu za gotovo 70 odsto u odnosu na godinu ranije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcije Renoa su na Pariskoj berzi pale za 4,3 procenta.

Reno predviđa pad globalnog tržišta automobila ove godine i smanjenje njegove prodaje u Evropi i Rusiji za oko 3,0 posto.

Prodaja Renoa je posrnula u nekoliko zemalja, uključujući Argentinu, a iz kompanije su naveli da treba popraviti poslovanje u Kini, gde rade u partnerstvu sa Dongfengom na električnim vozilima i sa Brilijans Čajna Otomotiv Holdingom na komercijalnim automobilima.

U saopštenju Renoa se navodi da u poslovnim ciljevima nisu uzeti u obzir mogući uticaji krize s koronavirusom u Kini, gde kompanija ima fabriku u Vuhanu, koja je trenutno zatvorena kako bi se sprečilo širenje epidemije, navodi Rojters.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reno Francuska auto industrija gubici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana