Tekst objavljen: 06.03.2019 14:09        


Narodna banka Srbije od 1. aprila kontrolisaće kako se davaoci finansijskih usluga oglašavaju. Mi ovom odlukom ne cenzurišemo na bilo koji način ili zabranjujemo oglašavanje, ali želimo da oglasne poruke ne navedu na bilo koji pogrešan zaključak korisnika, rekao je za RTS Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga.

Reklamna kampanja banaka pod lupom

Nema skrivenih troškova, naša ponuda je najbolja, a kamata najniža - takvim argumentima ubeđuju nas gotovo sve banke u Srbiji.

.Nema skrivenih troškova, naša ponuda je najbolja, a kamata najniža - takvim argumentima ubeđuju nas gotovo sve banke u Srbiji.Razgovor Nade Gogić sa Bojanom TerzićemDa li je sve to istina, do sada smo otkrivali vremenom.

Tek kada postanemo njihov klijent, kada saberemo troškove i uporedimo ih sa drugim ponudama. Uskoro bismo sve te - tačne podatke, mogli da imamo na vreme.Bojan Terzić, generalni direktor Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga NBS rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da neki uobičajeni izrazi u reklamnoj kampanji banaka biće dozvoljeni, ali uz postojanje načela istinitosti.Prema njegovim rečima, neki uobičajeni izrazi - bez kamate, bez troškova, vraćamo novac, na poklon, na dar - moći će da se oglašavaju samo ukoliko su potpuno tačni i istiniti.

"Neće moći ukoliko oglašavate kredit bez troškova, to znači da neće biti bilo kakvih troškova, skrivenih, održavanje računa, naknadnih, pratećih, bilo čega. U suprotnom smatraće se da je banka prekršila odluku ako ima bilo kakvih troškova, a oglasila je proizvod", rekao je Terzić.

Govoreći o proceduri, o tome ko će proveravati istinitost podataka, Terzić kaže da kada se radi o novim proizvodima, dodata je obaveza banke da dostavi medijaplan, odnosno sadžaj kako će reklamirati novi proizvod.

"Tako ćemo unapred jednim delom kontrolisati te oglasne poruke. Međutim, sve ostalo ćemo kontrolisati na kontinuirsanoj bazi, sve vreme pratimo kako se banke oglašavaju, one će dostavljati medija godišnji plan, tako da ćemo moći bolje da se organizujemo i da pratimo", rekao je Terzić.Kako kaže, korinsici najčešće čuju reklamu, vrlo brzo odu u banku, često ne pročitaju dovoljno pažljivo ono što im banka prezentuje u predugovornoj fazi i zato je bilo nužno da se reaguje sa ovom odlukom.

"Dakle, da se već u fazi oglašavanja praktično banke obavežu da sve te poruke budu transparentne i istinite. Mi ovom odlukom ne cenzurišemo na bilo koji način ili zabranjujemo oglašavanje, ali želimo da pre svega te oglasne poruke ne navedu na bilo koji pogrešan zaključak korisnika", kaže Terzić.

Ako govorimo o samim oglasnim porukama, nije bilo mnogo pritužbi, ali ako govorimo o konkretno nekim proizvodima ustanovili smo da je često prvi izvor problema bio u samoj oglasnoj poruci, kaže Terzić.

Najviše prigovora na kredite

Ako govorimo o vrstama proizvoda, u 2018. godini najviše je prigovora bilo na kredite, 44 odsto, zatim na platne račune, 30 odsto i na platne kartice 20 odsto, kaže on.Različite su pritužbe u okviru kredita, za prevremenu otplatu - tu korisnici često odu, pošto je sada aktuelno zbog nižih kamatnih stopa, po kredit za refinansiranje u drugu banku i ta druga uplati banci kod koje imaju prvi kredit ali bez najave banci kod koje rade prevremenu otplatu.

Onda, kaže Terzić, banka često to ne tretira kao prevremenu otplatu nego kao preplatu po kreditu i njima naplaćuju rate i tek posle nekog vremena kada dobiju šestomesečno obaveštenje klijenti postaju svesni da nisu prevrermeno otplatilki kredit.

To je nešto što može lako da se predupredi, kaže Terzić, ukoliko korisnici budu malo pažljiviji i ukoliko ih banke posavetuju - i ona banka kod koje refinansiraju kredit i ona banka kod koje rade prevremenu otplatu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nova pravila reklamiranja

Govoreći o novima pravilima reklamiranja, kaže da su obuhvatli sve vrste oglašavanja, od elektronskih i štampanih medija, interneta, direktnog oglašavanja u smislu telefoniranja, vajbera, bilborda, panoa ali i na zatvorenim površinama - to su filijale banka, gradski prevoz, aerodromi, autobuske stanice.

Ukoliko banka to prekrši, u zavisnosti od težine prekršene odredbe, najčešće će oglasna poruka morati da se poravi, doradi, promeni a u krajnjem slučaju i da se prekine sa tom reklamnom kampanjom, kaže Terzić.

"Krenuli smo od onoga šta je prosečna starost i obrazovanje kod nas i dobili smo prosečnog korisnika koji ima 43 godine, srednje obrazovanje i bez posebnih iskustava u oblasti finasijskih usluga, to je standard", kaže Terzić."Ovo je odluka koja je zasnovana na određenim standardima i biće potrebno određeno vreme da banke razuzmeju i da NBS ustanovi praksu na osnovu koje će moći da banke budu sigurne da je njihova oglasna poruka u skladu sa ovom odlukom", rekao je Terzić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke nbs reklamiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana