Tekst objavljen: 16.07.2015 11:00        


Čelnik Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling upozorio je danas da je moguć kolaps grčkog bankarskog sektora ako Atina ne osigura treći paket međunarodne finansijske pomoći, kao i da bi taj kolaps imao posledice po celu evrozonu.

Regling:Još uvek moguć kolaps grčkih banaka

"Ukoliko ne bude programa, grčki bankarski sektor će doživeti kolaps", rekao je Regling za nemačku televiziju ARD, dodajući da su četiri najveće grčke banke od sistemskog značaja, prenosi Rojters.

"Ako četiri sistemski relevantne banke u zemlji ne budu radile, to će imati ozbiljne posledice, ne samo po Grčku, već i po čitavu evrozonu", rekao je on.

Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim merama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa ESM.

Među merama o kojima su se grčki poslanici izjašnjavali su podizanje poreza na dodatu vrednost, nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje obima nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže i reforma tržišta rada.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica.

Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
finansijska pomoć Grčka grčke banke Atina banke bankarski sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana