Tekst objavljen: 08.10.2020 12:55        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto

Referentna stopa ostaje nepromenjena na 1,25%

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je razmatrao aktuelna makroekonomska kretanja i očekivanja za naredni period.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene i očekivane efekte prethodno preduzetih mera monetarne politike radi ublažavanja negativnih posledica pandemije i podsticanja privrednog rasta. Izvršni odbor je istakao da rezultati u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti četvrti mesec zaredom prevazilaze očekivanja.

Sasvim je izvesno da će na nivou godine rezultat po pitanju stope rasta BDP-a biti bolji od ranije projektovanih -1,5% i da će, prema novoj projekciji, smanjenje iznositi oko 1% uz izraženije rizike ka još povoljnijem ishodu (asimetrične naviše), što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi.

Već je dostignut pretkrizni nivo aktivnosti u industriji i trgovini na malo, izvoz je na putu normalizacije, a osim toga, revidirana projekcija BDP-a za 2020. odražava i bolje rezultate u građevinarstvu i poljoprivredi. Povoljne izglede potvrđuje i priliv stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan uprkos pandemiji i ekonomskom usporavanju naših najvećih spoljnotrgovinskih partnera i koji i dalje u potpunosti pokriva deficit tekućeg računa.

Brz oporavak naše privrede najbolje govori o adekvatnosti mera i aktivnosti koje koordinirano sprovode Narodna banka Srbije, Vlada i predsednik Republike zahvaljujući kojima smo očuvali proizvodne kapacitete i zaposlenost, a ujedno sprečili i veći pad poslovnog i potrošačkog poverenja, navodi se u saopštenju NBS.

Izvršni odbor očekuje da će dosadašnje ublažavanje monetarne politike i u narednom periodu nastaviti da doprinosi očuvanju povoljnih uslova finansiranja privrede i građana i rastu njihovog raspoloživog dohotka. To će podstaći dalji rast domaće tražnje i, uz postepeni oporavak eksterne tražnje, omogućiti da već u prvoj polovini naredne godine bude premašen pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izvršni odbor naglašava da je donošenje pomenutih podsticajnih mera bilo moguće u uslovima očuvane niske i stabilne inflacije, čemu su doprineli, pre svega, obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa i puna snabdevenost tržišta robom i u uslovima krize, kao i usidrena inflaciona očekivanja.

Inflacija je u avgustu bila stabilna na nivou od 1,9% međugodišnje, a prema oceni Izvršnog odbora oko tog nivoa nastaviće da se kreće i u narednim mesecima. Postepeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja očekuje se u srednjem roku, čemu bi trebalo da doprinese oporavak tražnje, podstaknut merama monetarne i fiskalne politike.

Na globalnom nivou, iako se ekonomska aktivnost postepeno oporavlja, delom i zahvaljujući monetarnim i fiskalnim merama vodećih centralnih banaka, izgledi za naredni period i dalje u najvećoj meri zavise od toka pandemije. Oporavak našeg najvažnijeg trgovinskog i finansijskog partnera, zone evra, za sada se odvija iznad prethodnih očekivanja, čemu doprinose i stimulativne mere ECB-a. Kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje su volatilna, na šta se, pored neizvesnosti oko toka pandemije, odražavaju i geopolitičke tenzije u svetu.

Izvršni odbor ističe i povećanu otpornost naše ekonomije na šokove iz međunarodnog okruženja, kao rezultat odgovornog vođenja ekonomske politike u prethodnim godinama i adekvatnog odgovora na aktuelnu globalnu krizu. O tome govori i činjenica da je Srbija uspela da očuva kreditni rejting i tokom pandemije, što je jasno priznanje uspeha Vladi i Narodnoj banci Srbije na očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije i povoljnih izgleda za ekonomski rast.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. novembra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
visina referentne stope referenta kamatna stopa Narodna banka Srbije referentna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana