Tekst objavljen: 24.01.2016 14:25        


Rata prosečnog kredita za stan od 300 evra danas je 410 dinara veća nego pre 20 dana, a slabljenje dinara poskupelo je i kirije i putovanja.

Rata stambenog kredita za 20 dana skočila 400 dinara

Od početka 2016. dinar je oslabio za 1,1 odsto. Kurs je dostigao 123 dinara za evro, što je 2,5 dinara više nego početkom godine i tri dinara više u odnosu na oktobar 2015. U jutarnjim satima evro je juče dostigao čak 123,2 dinara, potvrdio je “Blicu” diler jedne od najvećih banaka u Srbiji. Na negativan trend najviše se žale građani sa kreditima u evrima, ali i svi podstanari i građani koji sada uplaćuju putovanja.

Negoduju i privrednici kojima svako slabljenje domaće valute poskupljuje sirovine iz uvoza.- Dinar po dinar i za poslednje tri nedelje rata za stan od 300 evra mi je uvećana za skoro 500 dinara. Prvog dana januara banka mi je na ime stambenog kredita od plate odbila 36.400 dinara, a sada bi to bilo 36.850 dinara, čak 600 dinara više nego pre tri meseca. Plata mi je u dinarima i ne prati kretanje kursa - žali se “Blicu” S. B. (35) iz Beograda.

Pored 75.000 građana koji imaju stambeni kredit u evrima, problem sa kursom ima i nekoliko hiljada građana sa keš kreditima, ali i ukupno 300.000 podstanara u Srbiji.- Na udaru su i građani koji sada rezervišu letovanja ili uplaćuju zimovanja. Cene za aranžmane u inostranstvu su u evrima, a građani ih plaćaju u dinarima. Prosečan aranžman od 500 evra u Grčkoj tako je za 20 dana poskupeo za 675 dinara - navode u jednoj turističkoj agenciji.

Bankar Branko Greganović kaže za “Blic” da se radi o uobičajenim oscilacijama kursa, a ne o dugoročnom trendu.- Intervencije NBS usmerene su na stabilizaciju domaćeg deviznog tržišta. Promet deviza ukazuje na uobičajen sezonski efekat - ocenio je Greganović.

Ekonomista Goran Nikolić napominje da je budžetom za 2016. planiran kurs od 122,5 dinara za evro, kao i da zbog izbora ne treba očekivati nove potrese.- Izbori ne bi trebalo dodatno da utiču na obaranje dinara. Čak i u slučaju takvih tendencija, NBS je tu da ih zaustavi. Trenutne oscilacije posledica su isplate dobiti vlasnicima stranih kompanija u Srbiji, što je uobičajeno za kraj i početak godine - kaže Nikolić. Evro je, podsetimo, isto vredeo dva meseca pre i dva meseca posle izbora u 2014, što se dogodilo i tokom izborne 2012. godine.

Narodna banka: Bez panike, sezona je Iz NBS saopštavaju da je slabljenje dinara "uglavnom posledica sezonskih faktora". Navodeći da bi vest o održavanju izbora mogla imati posledice po kurs u slučaju političke nestabinosti, u centralnoj banci tvrde da ovaj put ni najave, niti objava da će izbora biti, nisu imale negativan efekat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rata kredita stmabeni kredit krediti u evrima raste rata kredita banke kamata na stambeni kredit otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana