Tekst objavljen: 14.06.2023 15:15        


Na Wall Streetu su u utorak cene deonica porasle jer su novi podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dodatno popustila, pa ulagači veruju da čelnici Feda neće na tekućoj sednici povećati kamatne stope

Rastu indeksi na Volstritu


Dow Jones ojačao je 0,43 posto, na 34.212 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 posto, na 4.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 13.573 boda.

Ulagače su oraspoložili podaci prema kojima je inflacija u SAD-u dodatno popustila. U junu su, naime, potrošačke cene porasle 4 posto u odnosu na isti mesec prošle godine mesec, što je znatno manji rast u odnosu na 4,9 posto mesec dana pre.

To je i najniža stopa inflacije u više od dve godine, pa su ulagači uvereni da čelnici američke centralne banke neće na dvodnevnoj sednici, koja završava u sredu, povećati kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nekoliko zvaničnika Feda poslednjih je nedelja poručilo da bi možda trebalo predahnuti od neprestanog povećanja kamata, koje traje još od početka prošle godine, dok se ne vidi koliko su dosadašnja povećanja uticala na inflaciju i privredu.

Na tržištu novca trenutno se procenjuje da postoji više od 90 posto izgleda da će čelnici Feda na ovoj sednici ostaviti kamate nepromenjene, u rasponu od 5 do 5,25 posto.

Ali, kako je temeljna stopa inflacije, koja ne sadrži cene hrane i energenata, i dalje vrlo visoka, većina analitičara smatra da će Fed, nakon stanke u junu, još jednom povećati kamate.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
indeksi američke berze američka ekonomija inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana