Tekst objavljen: 08.02.2019 13:01        


Vlada Srbije najavila je novu formulu za obračunavanje rasta penzija od 2020. godine, a "Blic" vam donosi pet mogućih modela koje je napravio Fiskalni savet i koji će uskoro ući u javnu raspravu.

Rast penzija će se od 2020. računati drugačije

Novu formulu za indeksaciju penzija koja će biti primenjena od naredne godine najavili su pre dva meseca ministar finansija Siniša Mali i šef kancelarije MMF u Beogradu Sebastijan Sosa. Kako je ocenjeno u Nemanjinoj 11, Vlada će na novom modelu raditi zajedno sa MMF, a Fiskalni savet je na osnovu domaćih i međunarodnih iskustava napravio nekoliko najboljih mogućih načina obračuna.

Pet mogućih modela po Fiskalnom savetu
  • Usklađivanje sa inflacijom i delom rasta BDP-a preko 2%
  • 50% sa inflacijom i 50% sa rastom BDP
  •  50% sa inflacijom i 50% sa rastom prosečnih zarada
  • 40% sa inflacijom i 60% sa rastom prosečnih zarada
  • 30% sa inflacijom i 70% sa rastom ukupne mase zarada

- Hitno usvajanje nove formule je društveni i fiskalni prioritet u ovoj godini. Sa ekonomskog stanovišta formula za usklađivanje penzija treba da obezbedi rast penzija u skladu sa privrednim rastom. Tako bi jedan od modela mogao da bude predlog penzionerskih udruženja po kojem se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP preko dva procenta. Moguće je ponovo propisati i "švajcarsku formulu" koja podrazumeva usklađivanje penzija po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom BDP, a koja je u Srbiji ranijih godina bila vrlo podržana.

Treća opcija je usklađivanje po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, a četvrta po principu 40 odsto sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada. Konačno, jedna od formula mogla bi da bude i usklađivanje kretanja penzija sa inflacijom i rastom ukupne mase zarada u odnosu 30:70 - navode u Fiskalnom savetu i podsećaju da je Vladi data diskreciona mogućnost da u skladu sa svojim političkim preferencijama pojedinim penzionerima isplaćuje novčano uvećanje uz penziju, a što nije dobro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ranijih godina u Srbiji se nekoliko puta menjala formula za obračun rasta penzija. Od 2003. penzije su se usklađivale po principu 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom zarada. Iako je ova formula bila ekonomski održiva, Vlada ju je 2005. po zahtevu Svetske banke ukinula i propisala usklađivanje penzija sa kretanjem inflacije. Penzioneri su bili nezadovoljni i tada je došlo do velikih, ekonomski neodrživih, vanrednih povećanja penzija 2008. koja su prouzrokovala višegodišnju penzijsku i budžetsku destabilizaciju. Potom su 2010. godine uvedene mere štednje i penzije su bile usklađivane samo sa cenama i delom rasta BDP preko četiri odsto godišnje. 

Nakon stabilizacije Vlada je ukinula formulu za usklađivanje penzija krajem 2018. i najavila novu od 2020. godine.U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada (vidi tabelu). Austrija, Italija, Francuska i Španija usklađuju penzije sa rastom cena. Formule su nešto izdašnije i delimično uključuju i rast zarada u Finskoj (20 odsto), Češkoj (33 odsto), Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj, gde rast zarada učestvuje sa 50 odsto prilikom usklađivanja penzija.

2 komentara

  1. User image
    TRex 08.02.2019 14:50

    Trebalo bi novim zakonom devinisati i "najniže garantovane penzije", koje su sada samo oko 15.000.

    Pošto je to ustvari socijalna kategorija, trebalo bi ih "sistemki" povećavati kao neki % prosečnih plata.

  2. User image
    Kosta 08.02.2019 15:01

    Sve ove ekvilibristike su sracuate na kradju penzija i nevezivanje na izdvajanja u PIO za vreme radnog veka.Vucicev cilj je ubrzati smrtnost penzionera sa visokim penzijama i aktivirati penzije pletaca kablova i beraca malna koje su oko 100 evra. Odatle ide privredni rast Srbije na sigurno. Ostalo je za Vucica prodaja drzavnih resusrsa pod parolom ,,Investitor ,, i Pertner,,.Kad on ode ostade beda i nesigursntst u Srbiji za stare i iznemogle koju on i sada sprovodi vesto na ostrici noza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF Fiskalni savet penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana