Tekst objavljen: 25.09.2015 12:06        


Cene nafte su danas u Aziji porasle, posle pada zaliha u SAD, ali je taj rast bio ograničen zbog očekivanja da će povratak iranske nafte na tržišta dodatno uvećati obim globalnih zaliha. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupela je za 40 centi, na 45,31 dolar, dok je sirova nafta "brent" poskupela 28 centi, na 48,45 dolara, prenosi Frans pres.

Rast cena nafte, ali ograničen zbog Irana

Ministarstvo energetike SAD je pre dva dana saopštilo da su komercijalne zalihe nafte pale za 1,9 miliona barela u nedelji zaključno sa 18. septembrom, što ukazuje na rast tražnje. Izveštaj je, takođe, pokazao da je proizvodnja nafte u SAD porasla, prvi put za poslednjih šest nedelja.

"Cene nafte su pod pritiskom potencijalnog povećanja globalnih zaliha, usled očekivanja da bi se iranska nafta mogla vratiti na tržišta po ukidanju sankcija", izjavio je tržišni strateg singapurske kompanije IG markets, Bernard Ou.

Iran je trenutno pod nadzorom kako bi se utvrdilo da li sprovodi uslove iz sporazuma potpisanog sa vodećim svetskim silama o ograničavanju svojih nuklearnih ambicija, u zamenu za ukidanje zapadnih sankcija koje su ograničile iranski izvoz nafte, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte svetske zalihe nafte zalihe nafte laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana