Tekst objavljen: 12.03.2017 10:00        


Direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS Đorđe Jevtić je izjavio sinoć na Kopaonik biznis forumu da je industrija osiguranja u Srbiji ostvarila rast u 2016. godini, sa rastom bilansne sume od 12,4 odsto.

Rast bilansne sume osiguranja od 12,4 odsto u 2016.

"Preliminarni rast bilansne sume u 2016. je bio 12,4 odsto, na 515 milijardi i bio je rast ukupne premije na 98,5 milijardi, što je rast od 9,4 odsto", rekao je Jevtić.

On je na panelu o biznisu osiguranja u Srbiji rekao da NBS smatra da je 2016. bila uspešna godina.
Generalni direktor Dunav osiguranja, koji je lider na domaćem tržištu, Mirko Petrović kaže da je na tržištu Srbije industrija osiguranja imala rast u periodu od četiri godine, od 2012. i zaključno sa 2015. godinom za oko 23 odsto.

"Neživotno osiguranje je raslo 16 odsto ,a životno osiguranje 52 odsto", rekao je Petrović.
On kaže da je u 2016. rast tržišta bio veći od devet odsto.

Bez obzira na to osiguranje u poljoprivredi je još veoma malo, pošto je osigurano svega svega 10 do 12 odsto poljoprivredne proizvodnje, rekao je Petrović.

On je naglasio da je zato veoma važna edukacija, promena regulatornog okvira, ali i promena određenih modela osiguranja.

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović je izjavio da u Srbiji ukupna premija osiguranja iznosi svega dva odsto BDP-a.

U evropskim zemljama je tri puta veće učešće u BDP-u.

Takođe, kod nas životno osiguranje je ispod 25 odsto, u Zapadnoj Evropi je to 60 odsto, a u Skandinaviji 80 procenata.

"Naši građani mogu vrlo jeftino da obezbede svoju budućnost", naveo je Jovanović dodajući da Udruženje osiguravača Srbije sprovodi edukativnu kampanju Osiguraj budućnost.

Direktorka Društva Rajfajzen fjučer Snežana Ristanović je rekla da imovina osiguravajućih društava na nivou EU čini preko dve trećine BDP-a EU, kao i da imovina privatnih penzijskih fondova na nivou EU čini 34 procenta BDP-a.

Industrija doborovljnih penzijskih fondova u Srbiji izgleda ovako - imaju četiri društva sa sedam fondova, njihova imovina je vredna 32,8 milijardi dinara,a koristi ih 183.553 građana.

Predsednik i generalni dirketor Đenerali osiguranje Srbija Dragan Filipović je rekao da je zdravstveno osiguranje imalo najveći rast u privredi od skoro 40 odsto u 2016. u odnosu na 2015. godinu, sa oko 15 ili 16 miliona evra u zdravstvenom osiguranju.

On je rekao da oko 50.000 građana ima privatno zdravstveno osiguranje, od čega svega 3.000 samostalno plaća, a ostalo su ugovorile kompanije za svoje zaposlene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje nbs premija osiguranja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana