Tekst objavljen: 04.05.2017 13:06        


Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da bi povećanje minimalne cene rada, kao i plata i penzija bilo moguće jedino ako poraste BDP.

Rast BDP-a Srbije

On je komentarišući najave iz Vlade Srbije da će građani Srbije ove godine imati veća primanja rekao da se ne može potrošiti sve ono što se stvori."Ako vlast ne želi da vodi populističku politiku, minimalna cena rada i primanja zaposlenih i penzionera mogu da rastu manje od rasta BDP i inflacije, jer nešto od onoga što država proizvede za godinu dana mora da ostane i za amortizaciju", rekao je Atanacković agenciji Beta.

Dodao je da je planirani rast BDP-a za ovu godinu tri odsto i ako se uračuna inflacija od dva odsto, to bi značilo da maksimalni rast minimalne cene rada, plata i penzija može bit pet odsto.

"Saglasan sam da su minimalna cena rada i plate i penzije male, ali ako ne želimo da živimo nerealno i da povećavamo dugove, primanja moraju biti u okviru ekonomske logike", rekao je Atanacković.

Kazao je da za povećanje minimalne cene rada ne postoje realne pretpostavke, jer ni privrednicima nisu smanjena zahvatanja i razni nameti, a među njima i parafiskalni.

Minimalna cena rada, podsetio je Atanacković, utvrđuje se u septembru u Socijalno-ekonomskom savetu, a ako se ne postigne sporazum o visini povećanja, Vlada Srbije određuje iznos i tada može, kako je rekao, "da sledi ekonomsku logiku ili da utvdi visinu po sopstvenom nahođenju i dovede u pitnje fiskalnu konsolidaciju".

Dodao je da nerealno povećanje minimalne cene rada može još više da oteža poslodavcima da je isplaćuju i tera ih u nelegalno poslovanje i sivu ekonomiju jer neće prijavljivati radnike.

Minimalna cena rada od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a sindikati traže da bude 144 dinara po satu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP Srbija cena rada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana