Tekst objavljen: 13.01.2016 16:12        


Najveći pad privrede u 2016. očekuje Venecuelu, 3,3 odsto, opasnost od ulaska u recesiju najviše preti Tajvanu, a Srbija će ove godine ostvariti rast od 1,6 odsto, ocenjuju ekonomisti, koji su za agenciju "Blumberg" prognozirali ekonomska kretanja u 93 države sveta.

Rast BDP-a Srbije od 1,6 odsto u 2016.

Lista zemalja kojima preti najveća opasnost od pada u recesiju, prema ocenama anketiranih ekonomista, takođe donosi iznenađenja.

Među državama čije su šanse fifti-fifti da zabeleže dva uzastopna meseca pada bruto društvenog proizvoda (BDP) - predvodi Tajvan. Njegova godišnja stopa rasta BDP-a je dramatično pala sa 4,0 odsto u prvom kvartalu 2015. na minus 0,6 procenata u trećem kvartalu, zbog usporavanja izvoza u Kinu.

Čak i uz očekivani rast od 1,2 odsto ove godine, Ukrajini, koja je lani imala najgore ekonomske pokazatelje, i dalje preti opasnost od recesije. Ekonomisti ocenjuju da su šanse da ta zemlja sklizne u recesiju u narednih 12 meseci 60 odsto, a na trećem mestu ove sumorne rang liste je Argentina.

Prema mišljenju ekonomista mogućnost takvog scenarija za Hrvatsku iznosi 22 odsto, uz projektovani rast BDP-a u ovoj godini od 1,1 odsto, zbog čega se našla na "Blumbergovoj" listi 10 najvećih gubitnika po osnovu BDP-a u 2016, dok procenat opasnosti od recesije za Srbiju iznosi 18 odsto.

Od zemalja regiona, Rumuniju ove godine, prema ovoj analizi, čeka rast prvrede od 3,8 odsto, uz mogućnost ulaska u recesiju od 10 odsto, Makedoniji se predviđa rast od 3,5 odsto, Bosni i Hercegovini od 3,0 odsto, Bugarskoj od 2,5 odsto, uz mogućnost pada u recesiju od 10 odsto, i Sloveniji rast privrede od 2,2 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast bdp u evropi analiza BDP rast BDP-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana