Tekst objavljen: 11.10.2023 15:15        


Raspisan je Javni poziv za izbor partnera koji će finasirati postavljanje 16 zelenih stanica na postojećim auto-putevima u Srbiji

Raspisan javni poziv za stanice sa elektropunjačima na autoputevima u Srbiji


Na zelenim stanicama biće moguće da se postavi najmanje 80, a najviše do 320 punjača za eletrične automobile, sa najmanje dva prikljčka za punjenje na svakom punjaču i sa minimalnom snagom 150 kW po punjaču, izjavio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je pozvao sve domaće i strane kompanije, koje se bave postavljanjem punjača za električna vozila, da se prijave na tender, a rok za predaju ponuda je 21. novembar.

"Putevi Srbije neće uložiti ni dinar u postavljanje zelenih stanica već će zarađivati od zakupa, a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu je oko 768 miliona dinara", kazao je on, objavilo je Ministarstvo.

Precizirao je da Putevi Srbije traže finansijera koji će uložiti u opremu koja će biti vlasništo puteva, a finansije će moći da koristi određeni broj godina uz plaćanje godišnje nadoknade Putevima Srbije, a po isteku tog roka to javno preduzeće nastavlja da upravlja izgrađenom infrastruktorom.

"Na ovaj način reagujemo na potrebu da se na državnim putevima postavi veći broj elektro-punjača za punjenje električnih automobila kao i na zahteve da se postojeća odmarališta bolje urede, budu čistija i onima koji se zaustave pruže više sadržaja", objasnio je Vesić.

Ocenio je da je "poslednji trenutak da se srpski putevi opreme punjačima za električna vozila jer kako u Evropi ima sve više takvih vozila, pre svega strani vozači počeće da zaobilaze naše puteve".

Prema njegovim rečima, u Srbiji u ovom trenutku ima oko stotinu punjača za električne automobile na putevima što je 64 puta manje nego u Nemačkoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U julu ove godine, kako je naveo, u Srbiji je registrovano za 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu prošle godine.

Ukazao je i da u Nemačkoj u ovom trenutku ima oko 1,1 milion električnih vozila odnosno 0,013 vozila po glavi stanovnika, dok Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 vozila po stanovniku.

"Najčešće pominjani razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila je nedostatak infrastrukture i punjača i zato smo, kao Ministarstvo, odlučili na ubrzano postavljanje ove infrastrukture", kazao je Vesić.

Dodao je da je Srbiji neophodno da bude konkurentnija u toj oblasti navodeći kao primer da će u Nemačkoj do 2030. godine biti 15 miliona električnih vozila ili 0,2 vozila po stanovniku.

Ukazao je da sličan trend postoji i u drugim zemljama pa je broj električnih automobila premašio brojku od pola miliona osim u Nemačkoj i još tri evropske zemlje - Velikoj Britaniji (640.000), Francuskoj (605.000) i Norveškoj (603.000), dok je u Evropskoj uniji u 2021. godini 8,3 odsto novoregistrovanih automobila bilo električno, a u 2022. godini se ovaj udeo popeo na 12,1 odsto.

Podseća i da je u svetu 2022. godine prodato više od deset miliona električnih automobila, a očekuje se da u ovoj godini bude prodato 14 miliona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
autoputevi u srbiji javni konkurs punjači za električne automobile goran vesić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana