Tekst objavljen: 03.04.2014 10:30        


Rajfajzen banka Srbija nezadovoljna je odlukom Agencije za osiguranje depozita da uvede vanrednu premiju osiguranja, izjavio je predsednik Izvršnog odbora banke Zoran Petrović.

Rajfajzen: Novi namet koštaće banke čak 50 mil. evra

On je agenciji Beta rekao da se tom odlukom u uslovima smanjene tražnje, kada se i banke i klijenti prilagodjavaju smanjujući troškove, uvode novi nameti koji će, prema procenama, banke koštati oko 50 miliona evra za dve godine.

Agencija za osiguranje depozita saopštila je  da će banke u Srbiji 2014. i 2015. godine, pored redovne, uplaćivati i vanrednu premiju u iznosu od 0,05 odsto kvartalno ili 0,2 odsto godišnje na stanje ukupnih osiguranih depozita.
- Taj dodatni namet posledica je i toga da su u bankama koje nisu bile značajne za stabilnost finansijskog sistema spašavani i neosigurani deponenti - rekao je Petrović.

On je istakao da istovremeno zabrinjavaju informacije da je deo novca od prikupljenih premija osiguranja bio deponovan u banci koja je nedavno izgubila licencu (Univerzal banci).

- Nisu sve banke iste i pozdravljamo nameru Agencije da što pre uredi pitanje premije na način da visina premije osiguranja ubuduće zavisi od procenjenog rizika svake banke ponaosob - rekao je Petrović.

On je ocenio da se zbog uticaja konkurencije, trošak dodatnih premija neće preneti na klijente.

- Istovremeno, to znači da će banke biti prinudjene da dodatno režu svoje druge troškove da bi mogle da održe profitabilnost koja je već ugrožena padom kreditne aktivnosti i rastom učešća loših plasmana - rekao je Petrović.

On je rekao da veruje da je, sa stanovišta zahteva kreditora Agencije, zahtev za dodatnom premijom opravdan jer su fondovi Agencije ispražnjeni zbog spasavanja deponenata u propalim bankama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rajfajzen banka Raiffeisen bank banke bankarski sektor bankarsko tržište štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana