Tekst objavljen: 04.05.2020 15:25        


Radnici fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA) biće na plaćenom odsustvu do 18. maja, a da li će ono biti produženo i posle tog datuma znaće se u međuvremenu, rečeno je danas agenciji Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike

Radnicima Fijata produženo plaćeno odsustvo do 18. maja

Radnici FCA su bili na plaćenom odsustvu od 16. marta, a posle uskršnjih praznika su koristili i stare godišnje odmore.

Prema rečima predsednika sindikata Zorana Markovića, u fabrici su radno angažovani, ali „redukovano“, samo radnici bezbednosti, generalnog servisa i protivpožarne zaštite.

Na ulazu u fabriku se nalazi medicinska sestra koja radnicima meri temperaturu, a za zaposlene su obezbeđene zaštitne maske i rukavice.

Istovremeno, fabrika „Zastava oružje“ počela je sa redovnim radom u dve smene i danas će u fabrici biti više od 90 odsto od ukupnog broja radnika, kazali su u Samostalnom sindikatu „Namenske“. U ovom sindikatu, međutim, ističu da fabrika danas nije bila spremna da dočeka sa zaštitnom opremom više od 2.000 oružara.

Predsednik sindikata Dragan Ilić smatra da je zatajila organizacija odnosno nadležne službe zaštite na radu od koje se očekivalo da sve dobro pripremi i proveri pre dolaska velikog broja radnika na posao, počev od dezinfekcionih barijera i dozera do zaštitnih maski i rukavica. Naveo je da oružarima danas na ulazu u fabriku nije merena temperatura.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Maske i rukavice su deljene na kašičicu. Tek oko devet, deset sati poslovođe su odlazile u magacin po maske i rukavice za radnike koji su na posao došli nekoliko sati ranije“, rekao je Ilić. On je kazao da su radnicima podeljene po dve pamučne maske koje su sašivene u „Namenskoj“.

Prema rečima Ilića, rečeno je da su one višenamenske, ali nije poznato da li su one i korisne u suzbijanju širenja zaraze korona virusom, kao što su to hirurške maske za jednokratnu upotrebu.Ilić je naveo da su maske bile u nekom magacinu i da se radnici žale da mirišu na buđ.

U sindikatu su istakli da je potrebno da nadležne službe definišu koja vrsta maske je zapravo preporučljiva za radnike u proizvodnji.

Prema navodima sindikata, oni radnici koji inače nose zaštitne rukavice u svom radu danas nisu dobili hirurške rukavice.Ilić je naglasio da će sve ove primedbe sutra izneti na sastanku fabričkog kriznog štaba, kako bi se nedostaci što pre otklonili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fijat kragujevac fijat automobili srbija plaćeno odsustvo 18 maj korona virus vanredno stanje zoran marković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana