Tekst objavljen: 12.04.2022 15:40        


Posle pauze, radnici kragujevačkog Fijata ponovo su na svojim radnim mestima

Radnici Fijata se vratili na posao


Sa proizvodnjom automobila Fiat 500L se nastavlja, radnici se nadaju da neće ponovo na plaćeno odsustvo, a cela sudbina Fijata zavisi od dalje strategije menadžmenta. Mnogi tvrde da je jedini pravi izlaz okretanje ka proizvodnji električnog Fijata.

- Jedan broj radnika je se vratio u fabriku jer su, kako je uobičajeno, obavljali neophodne pripreme za nastavak proizvodnje. Uveren sam da će proizvodnja biti nastavljena u dosadašnjem obimu u dve smene“, istakao je Predsednik tog sindikata Saša Đorđević.

Očekivanja zaposlenih jesu da bi za mesec do dva, dakle, najkasnije do polovine juna, trebalo da znaju kakav je plan menadžmenta - u prevodu da li će menadžment obezbediti posao i uposlenost radnika, ili bi proizvodnja povremeno ponovo mogla da bude zaustavljana zbog nedostatka posla.

U celoj prošloj godini radnici kragujevačkog Fijata su radili ukupno 60 dana. Za sve ostale dane dobijali su 65 odsto od plate. Slično se nastavilo i u ovoj godini, proizvodnja je stajala gotovo svakodnevno sve do pre neki dan.

Na pad tražnje, prvo je "ulje na vatru" dolilo globalni problem, odnosno sporiji dolazak delova i komponenti za proizvodnju, a sada i ukrajinska kriza. Srbija pritom ima trećinu vlasništva u fabrici i u interesu joj je da fabrika nastavi da radi.

- Pre korone je postojao plan da se izađe sa novim modelom. Potom smo imali globalno spajanje grupacija Fijat Krajsler i Pežo-Sitroena (PSA) i planovi su prolongirani. Radnici su slati na plaćena odsustva, a neki i na rad u inostranstvo. Sada se očekuje neko prelazno rešenje, a pominje se da bi to moglo da bude proizvodnja električnog modela Fiat Panda u Kragujevcu - kaže nam jedan radnik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Slično mišljenje imaju i ekonomisti.

- Mora se odlučiti šta dalje. Ima više opcija. Mnogi tipuju da bi svi novi modeli trebalo da budu električni automobili. Ako se ništa ne promeni, teško da proizvodnja može da opstane, rekao je konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Prošlogodišnja pro­iz­vod­nja u Fi­ja­tu bila je naj­ma­nja još od 2012. ka­da je ita­li­jan­ski gi­gant do­šao u Sr­bi­ju. A, Fijat je nekad bio na pr­vom me­tu na­ših iz­vo­zni­ka. Fabrika je značajno do­pri­no­si­la BDP zemlje i tako sve do početka 2014. Od tada se mnogo toga promenilo, proizvodnja je padala i Fi­jat je danas da­le­ko iza naj­zna­čaj­ni­jih in­ve­sti­to­ra.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovorima sa sindikatima polovinom februara, rekla je da veruje da će kompanija Fijat ostati u Srbiji. Od tada nema zvaničnih informacija ovim povodom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
saša đorđević fijat automobili srbija fijat kragujevac auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana