Tekst objavljen: 17.01.2016 11:30        


Radna knjižica kao dokument ne važi od 1. januara, budući da se svi podaci iz nje mogu naći u elektronskoj formi u Centralnom registru i u fondu PIO.

Radne knjižice odlaze u zaborav

Postala je nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida, izjavio je pomoćnik ministra za rad Zoran Lazić.
"Novim izmenama i dopunama Zakona o radu iz 2014, radna knjižica prestaje da važi od 1. januara ove godine", rekao je Lazić i naglasio da je to dobra odluka koja nema nikakvih negativnih posledica, s obzirom na to da su u međuvremenu svi organi i organizacije uskladili svoje propise sa tim.

"Tako da radni odnosi, doprinosi, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja nastavlja da funkcioniše na način kako je i predviđeno - prelazimo na elektronsku upravu, tako da su radne knjižice izgubile svoj smisao", podvukao je Lazić.

Napomenuo je da se radna knjižica kao dokument može i dalje u nekim slučajevima koristiti kao dokaz prethodnog perioda, podataka iz same radne knjižice, ali je istakao da unošenje novih podataka u nju jednostavno nije više potrebno.

"S obzirom na to da se svi ti podaci mogu naći u elektronskoj formi u centralnom registru, u fondu PIO, tako da je radna knjižica nepotrebna, zastarela i predstavlja višak papirologije, koji se ukida", rekao je Lazić.

Dodao je da više razni organi, organizacije, ne treba da traže radnu knjižicu kao dokaz, jer se dokazi koji su upisani u radnu knjižicu mogu pribaviti putem centralnog registra, fonda PIO, ili putem nekih drugih organa i organizacija koje u elektronskoj formi vode sve te podatke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radni staž PIO fond radne knjižice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana