Tekst objavljen: 01.04.2020 11:55        


Naše tržište dobro snabdeveno derivatima, sirova nafta redovno stiže

Pumpe na autoputevima rade non-stop, još uvek nema većeg pojeftinjenja

Svih vrsta goriva na benzinskim stanicama u Srbiji ima dovoljno, nije ugroženo snabdevanje, a cene derivata iz dana u dan su sve niže, pa je takou utorakbenzin BMB 95 mogao da se kupi po ceni od 140,50 do 142,40 dinara po litru, a evrodizel od 150,40 do 151,90 dinara po litru.

Bilo je pumpi, pogotovo na manje prometnim mestima, koje su imale i nešto niže cene. Oseti se pojeftinjenje, ali naše gorivo ostaje jedno od najskupljih u regionu.

- Najvažnije je da su u ovom trenutku očuvani stabilnost tržišta i sve linije snabdevanja - kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Sirova nafta se do rafinerije doprema cevovodom, a gotovi derivati u najvećem obimu Dunavom i tu nema nikakvih problema. Cene svakodnevno idu naniže u skladu sa cenama po kojima se nabavljaju na svetskom tržištu.

Mićović za "Novosti" kaže i da je tačno da je pao promet na benzinskim pumpama.

- Nemamo još tačnu analizu, ali je termin "znatno pao" sasvim odgovarajući. Možda će neke pumpe biti i privremeno zatvorene, ne i ugašene - objašnjava on.

Većina pumpi radi po skraćenom vremenu u skladu sa merama koje su donete zbog vanvrednog stanja i ograničavanja kretanja, ali ima i dosta pumpi koje rade non-stop.

- U dogovoru sa Ministarstvom energetike određene su pumpe koje rade non-stop na lokacijama duž auto-pupteva i blizu graničnih prelaza jer se tranzit nesmetano odvija. U većim gradovima je određeno više pumpi koje dežuraju i u vanrednom stanju i na kojima se snabdevaju sve neophodne službe od zdravstvenih pa nadalje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ipak, ne ide baš sve bez problema.

- Već sada se pojavio problem naplativosti potraživanja. Neke kompanije ne mogu da izmiruju svoja potraživanja a ne postoji nijedna koja može da kreditira potrošače. To je nešto što verujem da će se naći u nekom od paketa mera koje država priprema jer je gorivo, da tako kažem, umešano u sve što se proizvodi, u celokupnu ekonomiju - kaže Mićović.

Svetsko tržište

Cene sirove nafte na svetskim tržištma se sada nalaze na skoro trećini vrednosti od početka godine. Naime, u januaru se nafta prodavala od 65 do 72 dolara po barelu, a sada je cena oko 25 dolara za barel, bar kada je nafta tipa brent u pitanju, jer se po njoj formiraju i naše cene u maloprodaji.

- Barel brenta je sada oko 26 dolara a nekoliko dana je bio i oko 25 dolara. To je posledica pada svetske ekonomije izazvane pandemijom, ali i trgovinskog dvoboja dva velika svetska proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije, koje povećavaju dnevnu proizvodnju jer nisu postigle dogovor oko smanjenja - objašnjava Mićović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo benzinske pumpe cena goriva vanredno stanje tomislav mićović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana