Tekst objavljen: 02.08.2018 14:40        


Direktor JP "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak ponovo je najavio da će od nadležnih državnih institucija u septembru zatražiti povećanje cena putarina jer, kako kaže, za kvalitetno održavanje auto-puteva u Srbiji nedostaje oko 100 miliona evra. U Ministarstvu saobraćaja odgovaraju da je pravo ove kompanije da traži poskupljenje, a Vlada i Ministarstvo finansija će o tome odlučiti.

Prvo štednja u “Putevima Srbije”, pa skuplje putarine

S obziroma na to da putari poskupljenje traže jer im fali novca za održavanje puteva, u Ministarstvu saobraćaja im odgovaraju da bi trebalo "efikasnije da koriste sredstva koja i sada imaju na raspolaganju".

- Za Projekat rehabilitacije i unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, "Putevi Srbije" imaju obezbeđen kredit od blizu 300 miliona evra, koji je odobren uz garancije države, od kojih je mali procenat realizovan - kažu u Ministarstvu.

- Važno je da se već odobreni novac za održavanje puteva povlači efikasno, pre svega kako bi građani dobili kvalitetnije i bezbednije puteve, ali i zbog toga što država plaća kamate.

VINJETE

U Mađarskoj, Rumuniji, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji putarina se plaća vinjetama koje se kupuju na period od sedam dana do godinu. Zanimljivo je da su najskuplje u Sloveniji, koja je zbog toga više puta prozivana i u Briselu. Tako u ovoj zemlji vinjeta za sedam dana korišćenja auto-puta košta 15, za mesec dana 30, a za godinu dana 110 evra.

Kod nas se putarina naplaćuje u zatvorenom sistemu iako je svojevremeno bilo govora da bi se moglo preći na vinjete (nalepnice) po ugledu na neke druge zemlje koje su tako rešile problem gužvi na naplatnim rampama. Cena deonice puta od Beograda do Niša za putnički automobil je 800 dinara. Od Beograda do Šida cena je 370, od Beograda do Subotice 560 dinara. Od Niša do Preševa potrebno vam je 180, a od Niša do Dimitrovgrada 190 dinara. Putarina na najnovijoj deonica od Ljiga do Preljine je 140 dinara. 

Da li je to malo zavisi da li ste vozač ili drektor JP, ali uvidom u putarine koje plaćaju vozači u zemljama okruženja može se steći realniji uvid. U BiH će vozači od Sarajeva do Zenice platiti šest konvertibilnih maraka, oko 360 dinara, a od Banjaluke do Bosanske Gradiške 2,5 KM, oko 150 dinara.

U Hrvatskoj postoje dva cenovnika za naplatu putarine, u turističkoj sezoni i van nje. Trenutno ako putujete od Zagreba do Splita (383 km) platićete 200 kuna, što je oko 27 evra, 3.180 dinara. U Bugarskoj su u upotrebi vinjete. Njihova cena zavisi od vremenskog perioda. Tako za korišćenje auto-puteva u ovoj državi za sedam dana plaćate osam evra (944 dinara) a za mesec - 15 evra. Moguće je kupiti vinjete i kvartalno (28 evra) i za celu godinu - 50.

U Makedoniji, ako putujete na primer u Grčku, putarinu ćete platiti na tri naplatne rampe. Prva se nalazi posle 16 kilometara od ulaska i košta 1,5 evra, druga pre Velesa (na 63. kilometru) dva evra i treća se nalazi neposredno pre isključenja za Prilep - 1,5 evra. Putarina na veoma prometnoj deonici Skoplje - Tetovo dužine 44,1 km košta jedan evro. U Grčkoj cena od Soluna do Atine, u zavisnosti od ulaska, odnosno izlaska sa auto-puta košta između 1,8 i 4,0 evra.

VEĆI PRIHOD ZBOG VEĆEG PROMETA

Iz plana poslovanja "Puteva Srbije" za 2018. nije jasno da je preduzeće računalo na skuplju putarinu. Naprotiv, putari računaju da će umesto na 610 kilometara, do kraja godine naknadu ubirati na 781,6 kilometara. Istovremeno očekuju veći promet automobila za četiri odsto. Očekuju da će im putarina doneti 23,4 milijarde dinara, a to je oko 60 odsto ukupnih prihoda preduzeća. S druge strane, održavanje, koje im je najveći rashod, treba da odnese 18,8 milijardi dinara, što je oko 43 odsto rashoda.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena putarine naplata putarine ministarstvo saobraćaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana