Tekst objavljen: 12.10.2015 11:59        


Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić izjavio je danas da će Međunarodni monetarni fond (MMF) sud o eventualnom povećanju plata i penzija dati tek kada bude pripremljen nacrt budžeta za sledeću godinu. "Ukoliko se proceni da je povećanje prihoda održivo, onda ima prostora za povećanja", precizirao je Savić za RTS.

Prvo nacrt budžeta, pa odluka o povećanju plata

Savić je rekao da su priznanja MMF za reforme koje Srbija sprovodi značajna, s obzirom na dosadašnja iskustva.

"Srbija je bila poznata po tome da stane baš kada reforme dobiju zamah... Reforme treba da dobiju novi zamah i da budu održive, to je ono što nam je do sada nedostajalo", naveo je Savić.

On je naglasio da se strukturne reforme ne obavljaju preko noći i da je to "duga trka od nekoliko godina" i dodao da MMF i Svetska banka to dobro znaju i u pojedinim fazama tog procesa vrše provere.

Savić je ocenio da taj proces sada "teče svojim tokom" i da svaka sledeća provera pokazuje da se čine koraci u dobrom pravcu.

Upitan da oceni mogućnost povećanja plata i penzija, Savić kaže da je ključna stvar održivost programa koji je dogovoren sa MMF-om.

"Budžet za 2016. biće pripremljen i na osnovu toga videće se da li ima prostora za povećanja", rekao je Savić.
Od toga da li je povećanje prihoda održivo, zavisiće da li ima prostora za povećanje plata i penzija, zaključio je Savić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nacrt buđeta plate penzije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana