Tekst objavljen: 11.08.2019 13:00        


Grčka priprema prvu masovnu aukcijsku prodaju nekretnina, koje je Eurobanka stekla od prethodnih vlasnika, a nije uspela da ih proda, jer za njih nije bilo zainteresovanih.

Prva masovna aukcijska prodaja nekretnina u Grčkoj

Na aukciji će se naći dva paketa sa ukupno 950 nekretnina, vrednosti oko 110 mil EUR. Očekuje se da prodaja, koja se priprema od aprila, bude završena početkom sledeće nedelje, piše atinski list Katimerini.

To su nekretnine kojima su ranije trgovale agencije Star i Opus, a sada su vlasništvo banke, koja ih je od njih kupila na aukcijama, ili ih je preuzela, jer krediti za njih nisu otplaćivani.

Paket Star sadrži 685 nekretnina, uglavnom stambenih, ali i komercijalnih, kao što su kancelarije, prodavnice, skladišta, građevinsko i industrijsko zemljište. Paket Opus čini 258 komercijalnih nekretnina.

Banka je izvestila da je interesovanje za oba paketa zadovoljavajuće, jer su obavezujuće ponude podneli i grčki i strani investicioni fondovi. Od njih su dva ranije kupila komercijalne nekretnine u Grčkoj: niz kancelarija koje je Alpha banka prodala za 95 mil EUR i poslovnu zgradu Piraeus banke od 12 mil EUR.

Za 400 mil EUR jednom od tih stranih investicionih fondova prošle nedelje je prodat i sigurnosni fond Piraeus banke za osiguranje kredita za nekretnine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uz dva paketa, Eurobanka je pripremila i treći, sa još 150-200 stambenih i industrijskih nekretnina, kancelarija i lokala. Taj paket će pokušati da proda pre isteka 2019. godine.

Prema navodima rukovodilaca tržišta nekretnina, grčke banke će u drugoj polovini ove godine intenzivirati prodaju nekretnina, kako bi se, pre svega, oslobodile veoma značajnih troškova upravljanja koje imaju za svaku nekretninu, ali i da bi iskoristile poboljšanje klime na tržištu.

- Cene nekretnina u Grčkoj se oporavljaju od kraja 2018. godine, optimizam se vratio na tržište i strani investitori neprestano traže nove mogućnosti, te se sadašnja situacija smatra najpovoljnijom posle niza godina - zaključuje Katimerini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Eurobank Alpha bank Piraeus banka banke nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana