Tekst objavljen: 06.10.2020 12:20        


Sve finansijske ustanove propisale su minimalne iznose provizije kada se podiže keš sa nematičnog bankomata

Proverite kolike su provizije kada podižete novac sa bankomata drugih banaka

Podizanje novca sa bankomata svoje banke ne košta ništa, ali izvlačenje gotovine karticama na aparatima drugih banaka naplaćuje se od jedan do tri odsto.

Sve finansijske ustanove propisale su i minimalne iznose provizije kada se podiže keš sa nematičnog bankomata. Ta suma se kreće od20 do 240 dinara, zavisno od banke koja je izdala karticu. Pojedine banke prave razliku, pa je podizanjem dinom jeftinije nego u slučaju "viza" ili "master" debitne "plastike".

Visinu provizije određuje banka u kojoj klijent ima račun tj. banka koja je korisniku izdala platnu karticu kojom se podiže gotovina na bankomatu druge banke. Prosta računica pokazuje da je najneisplativije podizati manje sume. Ako je minimalna provizija recimo 200 dinara, a dva odsto za veće iznose, istu proviziju platiće i onaj ko podiže 500 dinara, kao i onaj ko podiže 10.000 dinara. Ispada da je za drugog to zaista dva odsto, za prvog je čak 40 odsto!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podaci o naknadi koju pružaoci platnih usluga propisuju za podizanje gotovine sa automata mogu se naći na pojedinačnim sajtovima banaka, ali od prošle godine i na sajtu Narodne banke Srbije. Razlog je, kako je objašnjeno u NBS, da bi se obezbedila uporedivost tih naknada, ali i ostalih koje imaju veze sa podizanjem novca i plaćanjem između različitih banaka.

U delu "Naknade pružalaca platnih usluga povezane s platnim računima" mogu se pronaći podaci o ceni dizanja keša sa bankomata u zemlji i inostranstvu. Posebno su prikazane i tarife koje se odnose na kreditne kartice u delu "Platne kartice i gotov novac".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankomati bankomat podizanje novca podizanje novca sa bankomata provizija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana