Tekst objavljen: 28.11.2013 14:45        


Kupovna moć merena odnosom prosečne neto zarade i prosečne i minimalne potrošačke korpe u Srbiji u septembru je bila manja, zahvaljujući, pre svega, smanjenju prosečne mesečne neto zarade, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

Prosečna korpa košta 65.000, za minimalnu 34 hiljade

U septembru je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,53 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,81 prosečne zarade, koja je iznosila 42,886 dinara i bilaje manja za 4,3 odsti nego u avgustu.

U septembru su kupovnu moć iznad proseka Republike imali Beograd, Pančevo, Novi Sad, Kragujevac i Šabac. U svim gradovima koji se statistički prate prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, a nije bila dovoljna za pokriće prosečne potrošačke korpe.
Vrednost prosečne korpe iznosila je 65.297 dinara i manja je za dva dinara, u odnosu na korpu iz avgusta, a za 6,24 odsto veća nego u istom mesecu lane.

Vrednost minimalne bila je 34.286,58 i veća je za 0,13 odsto ili za 41,79 dinara, u odnosu na avgust, a za 4,56 odsto veća nego pre godinu dana.

Potrošačke cene proizvoda i usluga u septembru su u odnosu na avgust, u proseku su ostale na istom nivou.

U odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama Komunikacije (0,7odsto), Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5), Transport (0,4), Restorani i hoteli (0,3), i Hrana i bezalkoholna pića (0,2odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama Rekreacija i kultura (5,4 odsto), kao i u grupama odeća i obuća i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (za po 0,1odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa potrošači cene životne namirnice namirnice Srbija životni troškovi troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana