Tekst objavljen: 10.03.2023 12:55        


Potrošači prirodnog gasa bi, kako je rekao generalni direktor JP „Srbijagas” Dušan Bajatović, od maja mogli da očekuju više račune za potrošnju ovog energenta

Prosečan račun za gas će biti veći za 1.300 dinara, pokazuju procene

Naime, Bajatović je najavio da bi, po njegovoj računici, ali i računici JP „Srbijagas”, prirodni gas trebalo da poskupi nakon završetka grejne sezone, od 1. maja i to za 10 procenata. Uz to povećanje cene prosečan račun za gas će se uvećati za oko 1.300 dinara mesečno.

Sadašnja cena kilovat časa, koju obračunava JP „Srbijagas”, koji je i najpovoljniji distributer u Srbiji, iznosi 3,79 dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Uz povećanje cene za 10 odsto kilovat čas bi trebalo da košta oko 4,16 dinara, a to bi prosečan račun za gas, odnosno potrošnju od oko 3.100 kilovat časova, s oko 13.500 dinara uvećao na oko 14.800 dinara. Naime, na cenu kilovat časa koju naplaćuju distributeri valja dodati još nekoliko stavki koje utiču na krajnju cenu na računu - distributerska razlika, korekcioni faktor , koji nije uvek isti i po pravilu je viši zimi, porez na dodatu vrednost, koji za prirodni gas iznosi 10 odsto... Takođe, treba reći da, kao i do sada, neće svi potrošači plaćati istu cenu gasa jer cena kilovat časa nije ista kod svih distributera pa će neko kilovat čas plaćati nešto malo više neko nešto malo manje.

Budući da bi najavljeno poskupljenje usledilo po završetku grejne sezone, udar na buyete domaćinstava koje prirodni gas koriste kao energent za grejanješto ne će se značajno osetiti jer se, uz lepše vreme, smanjuje potrošnja. Ipak, treba reći da su računi za gas koje inividualni potrošači gasa već sad plaćaju za oko petinu viši nego polovinom prošle godine jer je ovaj energent dva puta poskueo, a ukoliko se to desi i u maju to će biti treće poskupljenje u od avgusta prošle godine. Naime, pre 10 meseci gas je poskupeo za devet odsto, a potom je u januaru cena povećana za 11 odsto, a uz povećanje koje je najavio generalni direktor JP „Srbijagas” potrošnja gasa biće za oko 30 odsto skuplja nego što je bila u avgustu prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet” Radomir Ćirilovića, najava poskupljenja prirodnog gasa je očekivana.

- Zbog dešavanja na svetskom tržištu gasa najavljeno poskupljenje ovog energenta u našoj zemlji nije iznenađenje, a moguće je da će gas još jednom poskupeti do kraja ove godine - kaže Ćirilović. -

Po njegovim rečima, na cenu prirodnog gasa utiče niz faktora među kojima su i kurs dolara i cena nafte, a poznato je kako su se te cene i odnosi kretali poslednjih meseci, te je najavljeno poskupljenje opravdano.

- To što je poskupljenje gasa opravdano, naravno, ne znači da JP „Srbijagas” ne treba da posluje racionalnije i ekonomičnije nego sada, naprotiv. Ukoliko gas bude i dalje poskupljivao potrošačima će biti veoma teško naredne grejene sezone da plaćaju račune - ukazao je Ćirilović i dodao da se sada ne zna po kojoj će ceni Srbija plaćati gas za narednu grejnu sezonu.

Odluku donosi Agencija za energetiku

Ukoliko prirodni gas bude bio skuplji od 1. maja potrošače ta vest neće iznenaditi. Naime, o promeni cene, bez obzira da li ona ide naviše ili naniže, građani moraju biti obavešteni 30 dana ranije. Odluku o promeni cene donosi Agencija za energetiku, koja daje saglasnost, odnosno odobrava zahtev JP „Srbijagas”. Javnost mora biti upoznata s tom odlukom, te bi informacija o promeni cene gasa trebalo da bude poznata krajem aprila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gas nove cene gasa poskupljenje gasa srbijagas dušan bajatović udruženje za zaštitu potrošača prosperitet radomir ćirilović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana