Tekst objavljen: 20.04.2021 14:35        


Agencija za osiguranje depozita (AOD) je prodala velik portfelj potraživanja osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja u ime i za račun Republike Srbije, u nominalnom iznosu od 1,82 milijardi evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija

Prodat veliki portfelj osam banaka u stečaju

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je prodaja drugog paketa takozvanih loših plasmana ili problematičnih kredita (NPL) znak da se u Srbiji uspešno rešava višedecenijski problem banaka u stečaju.

Naglasio je da je cilj da se imovina, koja je godinama bila zarobljena, vrati u privredne tokove i da se ti resursi ponovo aktiviraju, a da se zahvaljujući tome povećava stopa rasta.

„Činjenica da su investitori svoje finalne ponude dostavili u septembru 2020. godine, kada je već uveliko trajala svetska kriza izazvana pandemijom virusa korona, svedoči o nesmanjenom interesu domaćih i stranih investitora za ulaganja u Srbiju“, rekao je Mali i dodao da kada u uslovima pandemije postoji konkurencija u vidu pet obavezujućih ponuda, među kojima su i ponude svetski respektabilnih kompanija, to svedoči o izuzetno uspešno sprovedenom postupku.

Ministar je podsetio da je u junu 2019. godine uspešno okončana prodaja tzv. pilot portfelja problematičnih potraživanja, nominalne vrednosti 240 miliona evra, što je predstavljalo prvu takvu prodaje nakon 18 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prodaja drugog ili tzv. velikog portfolija spornih potraživanja bila je definisana i kao reformski cilj u prethodnom aranžmanu koji je Srbija imala sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Proces je otpočeo u septembru 2019. godine, kada je oglašen poziv za javno prikupljanje ponuda za ustupanje portfelja potraživanja Agencije za osiguranje depozita i osam banaka u stečaju.

Postupak ustupanja portfelja potraživanja je sproveden kroz dvofazni proces, i to kroz postupak podnošenja neobavezujućih ponuda i postupak podnošenja obavezujućih ponuda.

Agenciji za osiguranje depozita bilo je u ovom postupku dostavljeno šest neobavezujućih i u finalnoj fazi tendera pet obavezujućih ponuda zainteresovanih investitora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke u stečaju Agencija za osiguranje depozita potraživanja ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana