Tekst objavljen: 20.04.2017 15:20        


VEVEJ, 20. aprila (Tanjug) - Švajcarski proizvođač hrane i pića, Nestle, objavio je danas da je u prvom kvartalu ove godine zabeležio skroman rast prodaje od 0,4 odsto, na 21 milijardu švajcarskih franaka (19,6 milijardi evra). Kompanija je navela da je anemičan rast prodaje posledica slabe potrošnje u obe Amerike, što je anuliralo dobre rezultate na azijskom tržištu, prenosi agencija AFP.

Prodaja Nestlea stagnirala u prvom kvartalu

Međutim, organski rast prodaje, koji isključuje uticaj deviznih kurseva, kao i akvizicije i propratne efekte, bolji je od očekivanog i iznosi 2,3 posto u odnosu na projekcije analitičara od 2,1 odsto.

Nepovoljni devizni kursevi negativno su se odrazili na rast prodaje sa 0,4 procentna poena, a prodaja imovine sa 1,5 poena.

Kompanija je navela da ima probleme u Severnoj Americi, gde je slabu prodaju slatkiša i životinjske hrane neutralisao dinamičan promet kafe i smrznutih proizvoda. Prodaja je trpela i u Brazilu zbog ekonomske slabosti te zemlje, dok je u Zapadnoj Evropi prihod bio ograničen usled pada cena.

U Aziji, Okeaniji i subsaharskoj Africi zajedno zabeležen je rast prodaje, sa izuzetkom Kine gde je promet smanjen.

Predsednik Nestlea, Ulf Mark Šnajder, koji je u januaru došao na čelo švajcarske kompanije, naveo je u saopštenju da ostaje pri svojim prognozama za celu 2017.godinu, unavodeći da bi organski rast trebalo da iznosi izmedu dva i četiri procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana