Tekst objavljen: 24.12.2018 11:49        


Prodaja i spajanje banaka, a samim tim i ukrupnjavanje na tržištu Srbije se nastavlja. Najnovijom kupovinom Sosijete ženeral banke koju preuzima mađarska OTP grupa, u Srbiji će ostati ukupno 25 banaka.

Prodaja i spajane se nastavlja: Samo 4 imaće 50% tržišta

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, za prvu polovinu ove godine, samo četiri banke imaju tržišno učešće od čak 47 odsto. S obzirom na to da je OTP banka u decembru prošle godine već kupila Vojvođansku banku od grčkih vlasnika, njeno poslovanje na tržištu Srbije je utrotručeno. Procena je da će pripajanjem Sosijete ženeral banke ova mađarska grupacija ući u prve tri banke po tržišnom učešću u našoj zemlji, pored Inteze i Unikredit banke koje drže prvo i drugo mesto, a tada će četiri banke imati i više od 50 odsto tržišnog kolača.

Preuzimanje uzelo maha od 2016. godine

Zanimljivo je da su pre desetak godina u Srbiji poslovale 34 banke, od kojih je 21 bila privatna. Danas od ukupno 25 banaka, u pet je država većinski vlasnik - Komercijalnoj banci, Poštanskoj štedionici, Jubmes banci, Srpskoj i MTS banci.
Tržišno učešće 10 najvećih banaka
  • Inteza 15,8%
  • Unikredit 11,9%
  • Komercijalna 10,9%
  • Sosijete ženeral 8,4%
  • Rajfajzen 8%
  • AIK 5,8%
  • Erste 5,2%
  • Eurobanka 4,7%
  • Poštanska štedionica 4,5%
  • Vojvođanka banka 3,5%
*Podaci su od pre kupovine Sosijete od strane OTP banke

Još drastičniji je podatak da je pre dve decenije u Srbiji poslovalo više od 80 banaka, da bi se njihov broj skoro prepolovio na oko 45 u 2004. godini.

Učestalije preuzimanje banaka na našem tržištu započelo je pre oko dve godine kada je AIK banka, koja je u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, kupila grčku Alfa banku. U isto vreme su i Andrej Jovanović i Bojan Milovanović, koji su najpre kupili srbijanski ogranak Nove kreditne banke Maribor i promenili joj ime u Direktna banka, dokupili i Findomestik i Pireus banke.

Slede velike privatizacije

U toku 2017. godine započeli su pregovori o prodaji ruske VTB banke. Posao je završen polovinom 2018. kada je VTB kupio ruski bankar i investitor Andrej Šljahov, a sama banka promenila ime u API banka. Takođe, i Marfin banka je prešla u ruke Rusa, nju je preuzela Ekspobanka.

Sa najnovijom prodajom Sosijete ženeral banke OTP grupi ipak nije kraj preprodaje banaka u Srbiji. Naime, država je uveliko najavila privatizaciju Komercijalne banke, u kojoj ima udeo od 41,7 odsto, a realizacija se očekuje naredne godine. Takođe, u Ministarstvu finansija najavili su i prodaju državnog paketa akcija u Jubmes banci (20 odsto u direktnom vlasništvu Republike Srbije), kao i Srpske banke čije poslovanje, upravo iz tih razloga, analizira Ministarstvo finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jača konkurencija i jeftiniji krediti

Stručnjaci ocenjuju da je ukrupnjavanje banaka u Srbiji poželjno jer će podići performanse i pojačati konkurenciju među bankama, što će za posledicu imati pojeftinjenje kredita. Takođe, oni smatraju da male banke koje imaju tržišni udeo manji od 0,5 odsto i koj već godinama beleže gubitke, neće još dugo opstati. Kako kažu, ne bi ih iznenadilo ako se nastavi sa promenom odnosa snaga u bankarskom sektoru.

Inače, bankarski sektor Srbije je za prvih šest meseci 2018. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u visini od 35,3 milijardi dinara, što je za 3,4 odsto više od rezultata ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

1 komentar

  1. User image
    Sofija Miković 27.12.2018 14:10

    Poštovani,

    klijent sam Societe Generale banke, u njoj koristim kredit, kreditnu karticu, e-banking i sve pogodnosti koje pruža. Kako imam informacije iz medija ,a ni jednu iz banke, da je banka prodata interesuje me šta mi je najpametnije činiti. Da li da čekam preuzimanje od strane kupca i vidim kakve mi uslove nudi ili da sama vać sada menjam banku. Molim Vas za informaciju - koliko vremena treba da prodje do promene vlasnika i koja je zapravo najsolidnija banka u Srbiji.
    Pratim Vaš sajt i verujem Vam pa Vam se stoga i obraćam za savet
    Pozdravljam Vas
    Sofija Miković

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke prodaja banaka pripajanje banke Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana