Tekst objavljen: 11.09.2015 16:00        


Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je danas da je Upravni odbor Fonda za razvoj Republike Srbije 8. septembra ove godine doneo odluku o prihvatanju ponude za prodaju 29,12 odsto akcija u "Tesla štednoj banci" i da je po njegovom mišljenju ta odluka loša za državu Srbiju.  

Prodaja akcija "Tesla štedne banke" losa za državu

Radoman je na konferenciji za novinare rekao da je ta odluka doneta posle okončanja konkursa za prodaju svih 55 odsto akcija, što znači i akcija AP Vojvodine i da je na taj konkurs stigla samo jedna ponuda i to od "RTB - Kapital" d.o.o. Novi Sad, za koju je rekao da je firma sa ruskim kapitalom.

"Prodaja akcija "Tesla štedne banke" po mom mišljenju je zaista loš potez za državu, ne samo zato što će glavni deoničari izgubiti neka sredstva, već zbog toga što ćemo izgubiti instrument pomoći Srbima u Hrvatskoj i onima koji žele da se vrate na svoja ognjišta i jedinu finansijsku instituciju Srbije u Evropskoj uniji", rekao je Radoman.

"Za svih 55 odsto akcija, RTB-Kapital nudi 1,2 milion evra., a osnivački kapital Pokrajine i Republike iznosi 3,2 miliona evra. Republika Srbija će dodatno izgubiti još 500.000 evra kredita, koje je Fond za razvoj Republike Srbije odobrio "Tesla štednoj banci" i uplatio u julu ove godine", naglasio je Radoman.

Prema rečima Radomana, još ima vremena da se, kako je kazao, "ispravi taj loš potez i da se omogući misija zbog koje je banka osnovana i to tako što će Fond za razvoj Republike Srbije izvrši dokapitalizaciju "Tesla štedne banke" za šta je potrebno uložiti 500.000 evra".

Radoman je na konferenciji za novinare podsetio da je pre dve nedelje Pokrajinska vlada zatražila od Vlade Republike Srbije da obezbedi 4,4 milijarde dinara na ime transfera AP Vojvodini, a povodom "slabih rezultata privrede, što se odrazilo na porez na dobit preduzeća, koji je jedan od glavnih prihoda pokrajinskog budžeta".

Po Radomanovim rečima, iako je to obaveza republičke administracije, niko se povodom zahteva Pokrainske vlade nije oglasio u protekle dve nedelje.

"Verujem da će ipak republička administracija izvršiti svoju obavezu pre svega što koliko čujemo svaki dan u republičkom budžetu ima dovoljno novca i ne vidim zbog čega taj transfer onda ne bi bio obavljen", kazao je Radoman, dodajući da će ukoliko ne dođe do prebacivanja 4,4 milijarde u pokrajinski budžet morati da dođe do novog rebalansa pokrajinskog budžeta, jer nema dovoljno sredstava za sve ono za šta su predviđena usvojenim budžetom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja akcija banke Tesla štedna banka tesla banka fond za razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana