Tekst objavljen: 08.06.2017 11:55        


U Beogradu poslednjih meseci pokrenuto na desetine sajtova za iznajmljivanje privatnog smeštaja na dnevnom nivou, a na hiljade stanova trenutno je na raspolaganju gostima. Za izdavanje jednosobnog stana u centru Beograda vlasnici mesečno mogu da zarade od 200 do 300 evra, dok za rentiranje ovog prostora na dan u toku jednog meseca mogu da uzmu i duplo više novca.

Procvetao biznis „stan na dan”

Ovo je jednostavna računica koja je mnoge vlasnike nekretnina u glavnom gradu, ali ne samo u centru nego i na periferiji, za vrlo kratko vreme uvukla u ovaj biznis.

Samo u poslednjih godinu dana otvoreno je na desetine specijalizovanih sajtova preko kojih se može iznajmiti stan na jedan, pet ili onoliko dana koliko gost zahteva. Cene zavise pre svega od lokacije i opremljenosti, a gosti, uglavnom turisti kojih je sve više u Srbiji, mogu da biraju i iznajme smeštaj po vrlo povoljnim uslovima. Reč je o hiljadama stanova koji se na ovaj način iznajmljuju u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji.

Domaćin i gost

Iako onlajn servis za iznajmljivanje stanova „Erbnb” zvanično nije stigao u Srbiju, i preko ove platforme, kako smo juče proverili, može se iznajmiti smeštaj u Beogradu.

U ponudi je pedesetak apartmana. „Erbnb” je, inače, privatna kompanija osnovana 2008. godine, koja je poslednjih nekoliko godina doživela pravi bum u čitavom svetu. Reč je o onlajn servisu, platformi koja spaja „domaćine”, voljne da iznajme deo svog životnog prostora na kraći period, i „goste”, uglavnom turiste.

On je direktna veza između između ljudi koji traže smeštaj i onih koji žele strancima da ustupe svoj, uz pristupačnu nadoknadu. Smeštaj može biti od kauča, preko sobe ili čitavog stana, što je najčešće slučaj, ali i sve do vile, igloa ili pak čitavog ostrva. Period iznajmljivanja je obično od jedne-dve večeri, vikenda ili nekoliko dana, pa i do čitavog meseca.


– Adaptirali smo jednu garsonjeru uz kuću u kojoj stanujemo i opremili je novim nameštajem. Čim smo oglasili stan, već sledećeg dana smo imali goste iz Crne Gore. Nisam verovala kada mi je legao novac na račun, a ni sada ne mogu da poverujem da je apartman prošlog meseca bio slobodan samo dva dana – priča naša sagovornica koja se ovih poslom bavi tek nekoliko meseci, ali je već stekla i stalne goste.

Beograd eksplodirao turistički

Budući da je njen apartman na periferiji, nije se nadala da će izdavanje tako dobro ići, međutim, ispostavilo se da je ovo i te kako unosno i da je, bez obzira na broj stanova koji su u ponudi, sve teže naći slobodne apartmane. Većina se oglašava na domaćim sajtovima i uz pomoć agencija nalaze goste, međutim, isti ovi apartmani se oglašavaju i na sajtovima poput „Bukinga” i tako stižu i do klijenata iz inostranstva.

– Beograd je eksplodirao turistički, ponuda sadržaja je ogromna, hrana i piće jeftini za inostrane goste i više turisti ne dolaze samo tokom praznika, nego nas posećuju tokom cele godine – kaže naša sagovornica iz jedne agencije, koja je u poslednjih šest meseci oglasila nekoliko stotina novih stanova koje iznajmljuje na dan.

Prema podacima „Bukinga“, koji Beograd ocenjuje kao izuzetno popularnu destinaciju, juče je bilo popunjeno 76 odsto raspoloživih apartmana i 94 odsto hotela. Ipak, u razgovoru sa predstavnicima manjih hotela u Beogradu, saznajemo da im sve veći broj privatnih stanova koji se izdaju na dan kvari posao i otima goste.

– Sreća je da turista ima sve više i da imamo stalne goste. Popunjeni smo, ali primećujemo da je sve više gostiju koji radije biraju takvu vrstu smeštaja jer onda mogu da biraju i lokaciju. Dobiju stan u centru grada za 30 evra (kada ih vlasnici iznajmljuju bez agencije jeftinije je oko pet evra) i nemaju razlog da idu u hotel. Sa druge strane, imate one goste koji žele isključivo hotel – kaže naša sagovornica iz hotela smeštenog u beogradskom naselju Čukarica.

Prema njenim rečima, nejasno je da li će država rešavati ovo na neki način, jer stanovi nisu kategorisani i gost nije siguran šta dobija. Kako kaže, u nekim evropskim prestonicama ova usluga je uvrštena u ponudu, ali je reč o kategorisanim objektima koji se kontrolišu. Tako u zgradama na stanovima koji se iznajmljuju obavezno postoje istaknute „pločice” sa obaveštenjem o kakvom je smeštaju reč.

Aleksandar Seničić, direktor Jute kaže za „Politiku” da u Beogradu ima dosta kategorisanih apartmana koji se izdaju na dnevnom nivou, ali da je najviše onih koji rade u sivoj zoni. Inače, ovaj posao nije specifičan samo za Beograd, nego i Novi Sad, Niš i sve druge centre koji su zanimljivi turistički.

Paušalni porez– dobro rešenje

– Ovo se za vrlo kratko vreme razvilo u ozbiljan posao, ali bi turistička inspekcija trebalo da više vodi računa i periodično kontroliše. Ovakav smeštaj se oglašava i na stranim sajtovima i zemlje koje imaju ozbiljan turistički promet to drže pod kontrolom. Jasno je da naša inspekcija ima kadrovske probleme i nema dovoljno inspektora za sve poslove kojim se bave, ali bi svakako trebalo razmišljati o tome – kaže Seničić.

Prema njegovim rečima, bilo je primera da je inspekcija bukirala neki smeštaj i na taj način uspela da dođe do vlasnika, ali s obzirom na to da se u ovom trenutku na ovaj način izdaju hiljade stanova, ozbiljnija kontrola je neizvodljiva.

Srbija postaje zanimljiva turistička destinacija i taj trend se sigurno, kažu stručnjaci, neće menjati u narednih deset godina. Posebno je zanimljiv „siti brejk” ili posete gradovima na nekoliko dana. Beograd, na primer, ima dovoljno hotela viših kategorija, ali ne i onih sa dve ili tri zvezdice, koje turisti traže. U tom smislu sve veća ponuda smeštaja koji se izdaje dnevno je pozitivan, ali ne bez kontrole.

– To je trend i u svetu, ali ne paušalno. Moramo napraviti sistem i da tim ljudima pokažemo kako da rade, ostvaruju prihode, ali i plate porez državi. On ne bi trebalo da bude visok, kako ne bismo došli u situaciju da odustaju, ali bi paušalan porez bio dobro rešenje – kaže direktor Jute.

On objašnjava da je dobro dok sve funkcioniše, ali veliki broj nekategorisanih objekata može da donese i probleme, a ne bi bilo dobro da o rešenju tek tada razmišljamo, zaključuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inostrani turisti domaći turisti iznajmljivanje stana mini biznis stan na dan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana