Tekst objavljen: 20.06.2020 17:00        


Privredna komora Srbije i Agencija za privredne registre potpisale su tri dokumenta koji će privrednicima u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana omogućiti lakši pristup podacima i bazama dobavljača i kompanija, pouzdane informacije o izvoznim tržištima, kao i ka potencijalu za investiranje, a na osnovu toga i prognozama važnim za poslovanje

Privrednici će uskoro imati bolji pristup infromacijama bitnim za poslovanje

Potpisivanjem Memoranduma između Regionalnog portala privrednih registara i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana KIF ZB, spajaju se dva projekta koje podržava Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD, a koji značajno doprinose razvoju jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana.

“Da biste imali jedinstveno tržište regiona morate da imate jedinstvene unificirane podatke i mogućnost da ista analitika može da se uradi u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Intenzivnija razmena podataka

APR pruža podršku za pokretanje poslovanja i obavljanje poslovnih aktivnosti za više od 400.000 registrovanih privrednih subjekata i oko 50.000 pravnih lica, kojima pruži godišnje u proseku oko 1.000.000 administrativnih usluga, od kojih je dobar deo elektronskih. Registrovane podatke APR objavljuje preko interneta, a državnim organima pruža podatke putem veb servisa, rekao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre.

“Dalji razvoj saradnje sa PKS omogućiće intenzivniju razmenu podataka i unapređenje privrednog ambijenta”, izjavio je direktor APR Milan Lučić. On je dodao i da APR želi da kroz ovakvu stratešku saradnju sa PKS dobije povratne inpute od privrede, kao i privredi pruži svoju stručnost i znanje. Lučić je kazao da će APR nastaviti da radi na daljoj digitalizaciji registara i najavio da će do kraja godine imati i elektronske registre zaloge i lizinga.

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitaj rekla je da se nada da će ovakva saradnja doprineti ekonomskom oporavku posle pandemije kovid virusa, kao i nastavku regionalne integracije. “Ekonomski oporavak opisujemo dvema rečima – zeleni i digitalni, i evo nas u digitalnom prostoru, sarađujemo konkretnim koracima kako bi privreda mogla da koristi ove podatke, da poboljšava trgovinu u regionu Zapadnog Balkana”, rekla je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

PKS, osim servisa APR-a, u jedinstvenoj integrisanoj statistici ima i servise NBS, Republičkog zavoda za statistiku, Uprave carina, Blumberga, Trejdmapa i ostale. Privrednici mogu da otkriju dodatni potencijal svojih usluga ili proizvoda, kao i izvozna tržišta i to je najveća prednost ove integrisane statistike, ukazao je predsednik PKS.

“Zahvaljujući kvalitetnoj analizi možemo da mapiramo izvozna tržišta, proizvode koje ne moramo da uvozimo, kao i izvozne trendove ili tradicije koje možemo preinačimo u našu korist”, naveo je Marko Čadež.

Koje podatke privreda dobija?

Ove dve institucije će kroz saradnju sada privrednicima moći da ponude set odgovora na pitanja koja ih interesuju, a to su:

- gde izvoziti, ⠀
- u koju industriju investirati,
- ko su najbolji dobavljači,
- ko su poslovni partneri,
- kakva je “krvna slika” industrije u kojoj posluju. ⠀

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis privrednici privreda PKS Privredna komora Srbije baze podataka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana