Tekst objavljen: 28.05.2015 14:38        


Evropska centralna banka (ECB) je danas saopštila da je finansijska stabilnost u evrozoni u poslednje vreme uvećana, ali da slab privredni rast u regionu i grčka kriza predstavljaju rizike po buduću stabilnost. 

Privredne slabosti i Grčka rizik po stabilnost evrozone

"Sistemski stres u evrozoni je u proteklih šest meseci bio nizak, što pokazuje da potezi koje je pokrenula ECB donose rezultate", izjavio je potpredsednik banke, Vitor Konstancio, a prenosi agencija Frans pres.

Uprkos znacima poboljšanja ekonomskih uslova, uporno nizak nominalni privredni rast i dalje predstavlja rizik po finansijsku stabilnost, dodao je Konstancio.

ECB je izrazila zabrinutost zbog nedostatka sporazuma između Grčke i njenih kreditora, koji može dovesti do rasta troškova finansiranja drugih zemalja evrozone, pogotovo onih na periferiji monetarne unije.

Još jedan potencijalni izazivač slabosti u evrozoni je takozvani bankarski sektor iz senke, kog čine nebankarske finansijske kompanije koje pružaju usluge slične onima koje pružaju tradicionalne komercijalne banke, ali ne podležu istim strogim propisima.

"Uprkos generalno pozitivnom raspoloženju na finansijskom tržištu, tenzije na globalnom nivou još postoje. Velike banke su sve manje uverene u svoju sposobnost da prežive stresne periode", dodaje ECB.

Profitabilnost banaka je niska kao rezultat nisikih kamatnih stopa. Grčke banke su posebno osetljive, s obzirom na neizvesnu budućnost Grčke u evrozoni, i već su zabeležile značajan odliv depozita, gubitak pristupa finansijskim tržištima i smanjenje kvaliteta njihovih sredstava, navodi ECB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilnost evrozone evropska centralana banka evrozona Grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana