Tekst objavljen: 12.09.2015 14:30        


Koliko košta priprema tradicionalnih zimskih đakonija. Pripremanje ajvara, džemova, sokova, turšije "pojede" skoro 22.000 dinara.

Priprema zimnice "pojede" skoro 22.000 dinara

Da bi se ove sezone police u špajzu napunile, potrebno je brdo para! Za prosečno domaćinstvo ostavljanje kompletne zimnice - turšije, ajvara, mešane salate, kiselih krastavčića, pečene paprike, ali i džema, košta gotovo polovinu prosečne zarade u Srbiji ili oko 22.000 dinara.

Iako je to mukotrpan posao, većina domaćica se odlučuje za domaću zimnicu, jer je neuporedivo kvalitetnija od industrijske. Cene najtraženijeg povrća paprike i paradajza i dalje su visoke za prosečan džep našeg kupca. Ipak, oni koji su u prilici da to povrće nabavljaju "na veliko" mogu da uštede.

U većini kuhinja ovih dana krčka se sok od paradajza, za koji na tezgama treba da izdvoje 50 pa do 80 dinara za kilogram. Za one koji odluče da kupe ceđen paradajz, i da ga samo ukuvaju i začine, platiće litar oko 40 dinara. Za 10 litara kuvanog paradajza, domaćeg "tomatina" mora da se izdvoji najmanje 1.500, a najviše 2.500 dinara.

SNIŽENjA U PRODAVNICAMA

Rafovi u trgovinama prepuni su industrijske zimnice, kreću i sniženja prošlogodišnjih zaliha, a među najprodavanijim artiklima ovih dana su esencija, vinobran, šećer, ulje i so...
Trgovci po izuzetno pristupačnim cenama prodaju i staklenu ambalažu različitih veličina, pa je posao kuvaricama i time olakšan.


Najkomplikovaniji za pripremu, ali sigurno i najdraži zalogaj na ovim prostorima jeste ajvar. Po starinskom receptu, ovaj specijalitet pravi se isključivo od pečenih paprika. Na većini pijaca kilogram kvalitetne paprike "šilje" košta najčešće 100 dinara. Za pripremanje 15 kilograma ajvara potrebno je oko 4.500 dinara, s tim što u ovu cenu nisu uračunati utrošena energija (struja, drva, plin) i rad domaćice. Jer, papriku najpre treba ispeći, oljuštiti, samleti... i više sati kuvati.

Mnoge domaćice već su pripremile razne salate, kako bi i tokom zime sačuvale "mirise leta". Ljutenica, pinđur, mešana salata, cepana paprika u tegli popunile su police u ostavama. Sledi ostavljanje kiselih krastavčića i kupovina kornišona. Za 20 kilograma turšije spremljene od raznog povrća - paprike, šargarepe, karfiola, celera, kornišona po trenutnim cenama potrebno je oko 2.500 dinara. Nešto manje para potrebno je da se ostavi i bure od 50 kilograma kiselog kupusa.

Na red su poslednjih dana došle i poslastice od šljiva. Za prosečnom cenom šljiva od 50, i šećera od 68 dinara isplati se svakako skuvati domaći pekmez. Poslednjih godina domaćice se sve više okreću i ostavljanju raznih kompota.

Prodavci na pijacama pričaju da se ovih dana paprika, krastavac i paradajz pazare uglavnom u manjim količinama.

- Sezona pripremanja zimnice tek dolazi, dobro smo snabdeveni, ali još uvek se kupuju manje količine povrća, naročito paprike - kaže Milivoje Jovanović sa beogradske pijace Zeleni venac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zimnica cena paprike cena paradajza turšija povrće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana