Tekst objavljen: 18.12.2013 8:45        


Elektrodistribucija, Infostan, mobilni operateri... potraživanja mogu direktno da naplate s tekućeg računa dužnika, a da ga za to i ne pitaju. Po zakonu to mogu da učine i sa štednog računa po viđenju, ali to u praksi dosad nije bio slučaj.

Prinudna naplata: Uzimaće od plate zbog duga za struju

Uporište za prinudnu naplatu je u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju. Banke su u obavezi, kada im privatni izvršitelj zatraži podatke o stanju novca na računu klijenta, da to i dostave. Ovakav način naplate zaostalih potraživanja u Srbiji, kako nam je potvrđeno, uveliko se sprovodi u svim bankama.

Sudske izvršitelje u EPS-u angažuju po dobijanju presude pred nadležnim sudom. U sudskim postupcima su dugovanja privrede i domaćinstava u vrednosti od 28 milijardi dinara, dok uskoro u taj postupak treba da uđe još 48 milijardi dinara dugovanja. Dosad, međutim, nije bilo slučajeva da se dug naplaćuje sa tekućeg računa dužnika, jer je tek nedavno završen reprogram.
- Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju radi naplate novčanog potraživanja od dužnika je moguće izvršenje i na tekućem računu. Ova sredstva izvršenja se opredeljuju bez obzira na to po kom osnovu je novčano potraživanje, bitno je samo da je dužnik fizičko lice, odnosno građanin. Za naplatu potraživanja po osnovu komunalnih usluga isključivo je nadležan privatni izvršitelj kome banke na osnovu zakonske obaveze dostavljaju podatke o računima dužnika - kažu u Komercijalnoj banci.

Osim što poverioci mogu da naplate svoj dug na osnovu neplaćene električne energije, komunalija, korišćenja usluga parking servisa, tome pribegavaju i banke kada klijenti ne otplaćuju kredit, a na zaradi nemaju administrativnu zabranu.

Kako kaže Dejan Gavrilović iz Efektive, ova organizacija potrošača je imala slučaj kada je banka podnela predlog za izvršenje po dugu za keš kredit. Na kraju se pokazala kao neosnovana visina duga. Konkretno, reč je o gotovinskom kreditu od 200.000 dinara, koji je klijent otplaćivao nekoliko godina, ali pošto je imao promenljivu kamatnu stopu, nije plaćao uvećanu ratu.



U međuvremenu dug se nagomilao, a on je dobio obaveštenje od suda da duguje 193.000 dinara banci, pritom bila mu je zaračunata zatezna kamata po metodi “kamata na kamatu”. Uputio je prigovor, čeka se odluka suda.

- Po zakonu, klijent ima mogućnost upućivanja prigovora u roku od pet radnih dana nakon dobijanja obaveštenja suda da je poverilac uputio predlog za izvršenje, odnosno naplatu duga. Ukoliko argumenti za osporavanje imaju uporišta, sud obično obustavlja izvršenje i predmet prebacuje na parnični postupak - kaže Dejan Gavrilović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija prinudna naplata kredita potrošači računi plaćanje računa komunalije plaćanje komunalija dug dugovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana