Tekst objavljen: 12.04.2017 10:46        


LJUBLJANA, 12. aprila (Tanjug) - Slovenija je danas Evropskoj komisiji poslala primedbe na predlog Komisije da se donese delegirani akt u kojem se hrvatskim vinarima iz Istre dopušta da proizvode i prodaju svoj teran pod etiketom "Hrvatska Istra - teran". Slovenija navodi razloge zašto se protivi tom predlogu i traži da se postupak donošenja delegiranog akta zaustavi, potvrdio je slovenački ministar za poljoprivredu Dejan Židan.

Primedbe Slovenije Evropskoj komisji zbog terana

U dopisu koji je Komisiji poslat iz slovenačkog ministarstva poljoprivrede navodi se između ostalog da se postupak donošenja delegiranog akta odvijao netransparentno, da su se kršila proceduralna pravila za donošenje takve odluke, da se predlogom kojim se daje izuzeće hrvatskom teranu u odnosu na istoimeno vino koje proizvodi Slovenija nisu uzeli u obzir interesi slovenačkih vinara sa Krasa i drugi razlozi protiv donošenja takvog akta, prenosi Hina.

Slovenačko ministarstvo tvrdi da bi prodaja hrvatskog vina s oznakom teran nanela štete slovenačkim vinarima i da bi predstavljala obmanu potrošača jer je Sloveniji pripalo pravo da samo ona proizvodi i prodaje vino s tom oznakom zaštićenog geografskog porekla.

"Jednostrano prihvatanje predloženog delegiranog akta čemu se suprotstavlja država članica koja je nosilac zaštite značilo bi da će Komisija de facto poništiti već postojeću zaštitu oznake porekla koju je osigurala Slovenija. Time bi se legalizovalo postojeće nezakonito označavanje proizvoda i kršenje pravne tekovine Evropske unije", navode u dopisu Komisiji u slovenačkom ministarstvu poljoprivrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana