Tekst objavljen: 29.12.2015 11:11        


Akcije na evropskim berzama su tokom jutrošnjeg smanjenog obima trgovanja dobile na vrednosti, podstaknute rastom deonica u bankarskom sektoru, iako su slabije cene akcija rudarskih kompanija ograničile napredak na britanskom tržištu. 

Prigušeno trgovanje na evropskim berzama,akcije u plusu

Panevropski indeks FTSEurofirst 300 porastao je 0,9 odsto, dok je indeks evrozone Euro Stoxx 500 bio u plusu od 1,3 odsto, prenosi Rojters, i dodaje da je trgovanje slabije jer je veliki broj trgovaca odsutan zbog praznika.

Britanski indeks FTSE 100 je ojačao za 0,4 odsto, nemački Dax za 1,3 odsto, a francuski KAK za 1,2 odsto.
Londonska berza je u izvesnoj meri podbacila zbog pada vrednosti akcija vodećih rudarskih kompanija, koje čine oko pet odsto ukupne tržišne kapitalizacije indeksa FTSE.

Rudarski sektor je danas "izgubio tlo", jer su cene bakra i aluminijuma pale usled zabrinutosti u pogledu tražnje iz Kine, koja je najveći svetski potrošač metala.

Od početka ove godine, londonski FTSE je oslabio za 4,0 odsto, za razliku od panevropskog indeksa FTSEurofirst 300 koji je napredovao za 6,0 odsto.

Akcije Deutsche Bank- su porasle 1,6 osto posle odluke da sopstvenih 20 odsto akcija u kineskoj Hua Sja banci proda kineskoj osiguravajućoj kući PIC C Properti i kežualti za sumu do 25,7 milijardi juana (4,0 milijarde dolara).

Evropske akcije su, prema oceni analitičara brokerske kuće Ava trejda Naema Aslama, dobro pozicionirane za 2016. godinu, s obzirom na mere Evropske centralne banke za pružanje podrške ekonomiji evrozone.

"Evropska tražišta su i dalje u poziciji da investiraju, budući da ECB upumpava dodatne količine novca u sistem", izjavio je Aslam.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oporavak akcija akcije na berzi Deutsche Bank evrospska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana