Tekst objavljen: 06.07.2018 9:20        


Prevareni vlasnici 39 stanova zgrade u Ulici vojvode Stepe broj 105 u Beogradu, za sledeću sredu najavljuju protest sa kog će uputiti apel nadležnim državnim organima da se problem njihovih stanova konačno reši.

Prevario kupce stanova, pa ponovo gradi zgradu

Njima već četiri godine preti opasnost da, zbog neažurnosti katastra opštine Voždovac i prevare investitora, ostanu na ulici iako su 2013. godine kupili stanove sa "čistom" dokumentacijom. Tek godinu kasnije su saznali da je im je imovina, zapravo, u rukama banke i da su od građevinskog preduzetnika Stevana Buđića uz stanove "kupili" i hipoteku. Naglašavaju, takođe, da ovaj investitor sada gradi i na drugoj lokaciji u beogradskom naselju Mirijevo, te da postoji mogućnost da i budući kupci budu prevareni.

Naime, Buđićeva firma "S.A.B. Estetik - Vojvode Stepe 105", na ime projektnog finansiranja, 2012, od Prokredit banke, za izgradnju zgrade uzela je pozajmicu od 1,8 miliona evra. U vreme odobravanja zajma, u katastru je trebalo da se unese zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima. No, ni zabeležbe, ni upisa hipoteke nije bilo naredne dve godine. Investitor je 2013. stanove prodavao kao "čiste", a dug banci nije plaćao. Tek godinu kasnije katastarska služba Voždovac, upisuje hipoteku nad ovom šestospratnicom. Kupci su tako dovedeni u zabludu, jer nisu znali da je nekretnina pod opterećenjem.

NOVO GRADILIŠTE

Ekipa "Novosti" posetila je gradilište u Mirijevu u Ulici Rudija Čajaveca b.b. Iako je na gradilištu bilo nekoliko radnika, nisu želeli da govori za novine. Na tabli piše da je jedan od investitora Stevan Buđić i da je izvođač radova"S.A.B. Građevinar" iz Stare Pazove. Površina je oko 2.000 kvadrata. Gradi se od maja ove godine, a rok za završetak je jun 2019.

Da podsetimo, Stevan Buđić je i vlasnik turističke agencije "S.A.B. travel" koja je, krajem juna otkazala 2.249 aranžmana za letovanja i oštetila nekoliko hiljada putnika.

- Kada smo kupovali stanove, cena kvadrata bila je od 1.550 do 2.000 evra, a koliko znam, većina je odmah isplaćena - kaže Dubravka Tadić, predsednica skupštine stanara.

- U to vreme nije bilo nikakvog tereta na parceli, a ugovore za stanove bez tereta uglavnom je overavao Prvi osnovni sud. Kada je sve "isplivalo" saznali smo i da Buđić nije uplaćivao novac od prodaje stanova na namenski račun za vraćanje kredita, već ga je zadržavao za sebe. Oštetio je i banku, ali i državu zbog poreza.

Naša sagovornica navodi da su kupci stanova izmirili sve obaveze i prema Buđiću i prema državi i da sada s pravom očekuju zaštitu od nadležnih državnih organa, kao i da se neslaganja između investitora i Prokredit banke što pre reše:

- Obećanje su dali još 24. aprila lane, ali to je ostalo samo na rečima. Do dan-danas ništa se nije pomerilo sa mrtve tačke. Niti je završen istražni postupak, niti je tužilaštvo podiglo optužnicu. U međuvremenu, Buđić gradi na drugoj lokaciji u naselju Mirijevo, pa postoji mogućnost i da budući kupci stanova budu prevareni. To neko mora da proveri i spreči.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipoteka vlasnici stanova banka domaći investitori izgradnja stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana