Tekst objavljen: 19.06.2017 14:53        


Povlačenje i prodaja grčkih banaka iz Srbije nije iznenađenje i to neće bitno uticati na bankarski sektor, kaže za "Blic" ministar finansija Dušan Vujović.

Preuzimanje grčkih banaka neće pojeftiniti kredite

S obzirom na to da se tri od četiri grčke banke prodaju ili su najavile povlačenje sa Balkana, pitali smo ministra finansija da li će to dovesti do drastičnijih promena u bankarskom sektoru.

- Grčke banke suizmeđu redova, ali nedavno i eksplicitno najavile konsolidaciju svog celog bankarskog sektora. Tu nema iznenađenja. Pitanje je samo kako će se to realizovati u Srbiji i odraziti na naše tržište - naveo je Vujović.

Kakve će biti posledice?

- Srbija je zemlja u kojoj je bankarski sistem veoma razvijen. Imamo mnogo banaka i za očekivati je da će doći do konsolidacije velikog broja njih. Pitanje je samo ko će pokazati interes i kako će se to odraziti na efikasnost bankarskog sistema. Za sada konkurencija već daje neke efekte. Kamatne stope se smanjuju. Ali percepcija rizika u bankama se nije bitno promenila.

Kako to mislite?

- Banke imaju dosta sredstava, ali nema "apetita" da investiraju u rizične projekte. S druge strane banke i nemaju dovoljno stručnih ljudi da procenjuju rizike, pogotovo u nekim sektorima gde je potrebna drugačija tehnika. Recimo, sektor koji najviše otvara radnih mesta u svetu, a to je oblast malih i srednjih preduzeća. Tu klasične bankarske tehnike ne daju najbolje rezultate.

Šta očekujete od prodaje grčkih banaka?

- Očekujem da procesi privatizacije budu transparentni i da oni koji dolaze imaju sposobnost da povećaju finansijsku dobit banaka i očiste ih od loših kredita, kao i da budu osnova za kvalitetno finansiranje privrede i građana.

Da li očekujete povoljnije kreditiranje?

- To se već poboljšava. Pogledajte kamatne stope. One su za tri godine pale, smanjena je referentna stopa NBS sa devet na četiri odsto, a i troškovi finansiranja koji utiču na povoljnije cene kredita. Suština je u tome da banke imaju i druge elemente rizika pod kontrolom. Kada budu znali da privreda ima realnu šansu da dobro posluje i da građani imaju trajan i pouzdan izvor dohotka kojim će moći da otplaćuju kredite, one će moći da smanje rizike i spuste kamate. Preduslovi su stvoreni, ali uvek prođe određeno vreme do konkretnih rezultata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftiniji krediti grčke banke prodaja banaka krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana