Tekst objavljen: 09.12.2020 10:55        


Na terminskom tržištu roba na Vol Stritu ove sedmice se trguje vodom, a njena cena će varirati poput cena nafte, zlata ili pšenice, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grup

Prekretnica: Na Vol Stritu počela trgovina vodom

Financijski stručnjaci kažu da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanim sa tim ključnim prirodnim resursom. Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana.

CME Grupa lansiraće ugovore povezane sa kalifornijskim spot tržištem vodom, vrednim više od 1,1 milijarde dolara.

U ponedeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara za po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode Nasdak Velez Kalifornija Voter Indeks temelji se na cenama u glavnim slivovima Kalifornije, gde je povećana nestašica vode.

CME Grupa navodi da će terminski ugovori omogućiti bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i čisto su finansijski. Zasnovani su na prosečnoj nedeljnoj ceni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima. Agencija Blumberg navodi da bi ti ugovori trebalo da “služe kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cena i kao pokazatelj za investitore širom sveta.

”Kina i SAD najveći su potrošači vode. Ujedinjene nacije navode da dve milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuje da bi sledećih nekoliko godina dve trećine planete moglo da oseti nestašicu vode, što bi moglo da izazove epske migracije.Nedostatak vode povezan je s preteranim iskorišćavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i s klimatskim promenama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovina vodom CME group voda wall street berza vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana