Tekst objavljen: 16.03.2015 9:45        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, jer su trgovci zabrinuti zbog prekomernih globalnih zaliha i jačanja američkog dolara, naveli su analitičari. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 47 centi na 44,37 dolara, dok je nafta tipa "brent" za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila 46 centi na 54,21 dolar, prenosi agencija Frans pres.

Prekomerne zalihe oborile cenu nafte

Cena WTI je na kraju prošle nedelje pala za 2,21 dolar, a "brenta" za 2,41 dolar, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila da su američke rezerve nafte porasle na rekordne nivoe. Američko ministarstvo energetike je, takođe, saopštilo prošle nedelje da su zalihe sirove nafte u SAD porasle na rekordni nivo od 448,9 miliona barela.

Kako podseća francuska agencija, cene nafte su između juna prošle i januara ove godine izgubile oko 60 odsto vrednosti, oslabivši na nivo od 40 dolara po barelu, zbog prekomernih zaliha na svetskom tržištu, slabog rasta globalne privrede i jakog dolara.

Prema ocenama analitičara, cene nafte su takođe pod pritiskom zbog jačanja americkog dolara prema drugim valutama uoči ovonedeljnog zasedanja američke centralne banke (Fed).

Jak dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju i dovodi do pada cena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi cena nafte pala nafta sirova nafta Terminske cene nafte zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana