Tekst objavljen: 29.01.2016 14:22        


Cene nafte su danas povećale nedavne dobitke u trgovanju u Aziji, podstaknute slabljenjem dolara i najavom Rusije da je spremna da razgovara sa članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o mogućem smanjenju proizvodnje kako bi se ublažila preobilna ponuda na tržištu. 

Pregovori Rusije i OPEK-a podstakli cene nafte

Analiticari, međutim, upozoravaju da ne treba polagati previše nade u te razgovore, ističući da slični pregovori u prošlosti nisu dali konkretne rezultate, prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" nafta WTI danas je u Aziji poskupela 63 centa, ili 1,9 odsto, na 33,85 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za isporukle u martu porasla je za 79 centi, odnosno 2,33 procenta, na 34,68 dolara.

Cene "crnog zlata" su pale za oko tri četvrtine od sredine 2014. godine zbog slabe tražnje, hiperprodukcije, preobilne ponude i usporavanja globalne ekonomije, posebno privrede Kine koja je ključni potrošac.

Oba tipa nafte su juče skočila posle izjave ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da je Moskva spremna da učestvuje u razgovorima s OPEK-om radi mogućih "koordinisanih" akcija.
On je rekao da bi moglo da se razgovara o smanjenju proizvodnje i do pet odsto za svaku zemlju proizvođača pojedinačno.

Ipak, jučerašnji dobici cena nafte su se kasnije "istopili", a analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang kaže da je njihovom rastu više doprinelo slabljenje dolara posle objave podataka o naglom padu novih narudžbina za prozvedenu robu u SAD, za 5,1 odsto u decembru, navodi Frans pres.

Ti podaci su mnogo gori nego što su analitičari očekivali, i ukazuju na slabost proizvodnog sektora najveće svetske privrede i najvećeg potrošaca nafte, prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slabljenje dolara cena nafte cena nafte na berzi oporavak cene nafte zalihe nafte opek-a rusija pregovori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana