Tekst objavljen: 22.11.2019 10:10        


Zaposleni, investitori ili konsultanti će uskoro moći da steknu udeo u društvu sa ograničenom odgovornošću i da na taj način ostvare dobit od budućeg uspeha tog preduzeća, predviđeno je novim predlogom Zakona o privrednim društvima

Predlog novog zakona: Zaposlenima udeo u kompaniji po uzoru na Silicijumsku dolinu

Pravo na sticanje udela u firmi će zakonom postati novi finansijski instrument, koji će biti regulisan novim pravnim institutom - rezervisanjem sopstvenog udela.

Taj finansijski instrument će omogućiti sticanje udela u firmi određenog datuma i po određenoj ceni. Ovakav upis vlasništva neće biti podložan poreskim ili brokerskim nametima.

Predlog zakona se trenutno nalazi u Skupštinskoj proceduri, a cilj mu je pronalaženja modela nagrađivanja zaposlenih, menadžmenta, investitora, konsultanata i trećih lica u preduzeću, navodi se u obrazloženju.

Država ovim izmenama želi da dodatno podstakne IT industriju i startape, s obzirom datakve firme privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„S druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da članovi ovog društva ostvare prilično veliki profiti u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja", navodi se u obrazloženju zakona.

Prema najavljenim izmenama Zakona o privrednim društvima, procenat učešća svih rezervisanih udela u osvnom kapitalu društva neće moći da bude veći od 40%, a izdavanje prava na sticanje udela će se smatrati javnom ponudom.

Zakon će takođe omogućiti da zaposleni i akcionari učestvuju u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcije koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave poveća sa 3% na 5%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
udeo u firmi Silicijumska dolina predlog zakona zakon o privrednim društvima doo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana