Tekst objavljen: 23.06.2016 15:59        


BEOGRAD, 23. Juna (Tanjug) - Građani Srbije koji su pravo na penziju ostvarili u Crnoj Gori, i penzioneri te zemlje koji svoja prava ostvaruju u Srbiji, moći će sve probleme u procesu i pravnu pomoć da dobiju na jednom mestu u svom matičnom Fondu, izjavila je danas direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Pravo na penziju iz CG ostvaruje 4200 građana iz Srbije

Oko 4.200 penzionera u Srbiji, svoje penzije je zaradilo u Crnoj Gori, a obrnuto, oko 5.000 penzionera iz Crne Gore je pravo ostvarilo radeći u Srbiji.

Kalinović novinarima na Međunarodnim savetodavnim danima Fonda PIO Srbije sa Fondom PIO Crne Gore rekla da dve institucije u tom pogledu odlično sarađuju i svaki dan unapređuju saradnju.

"Nastojali smo da omogućimo da, bez obzira gde su imali staž, u kojoj od dve zemlje, penzioneri na jednom mestu dobiju svu pravnu pomoć i savete kako da najbrže ostvare svoja prava. Cilj je da se u što kraćem roku ustanovi šta je nedostajuće u stažu, da može da se reaguje odmah i da se ispravi", rekla je Kalinović.

Prema njenim rečima, svi problemi između korisnika dve države su na nivou uobičajenih kad neko ostvaruje svoj radni staž u više zemalja.

"Ovo su bivše SFRJ zemlje i zato smo tu saradnju doveli do najvišeg nivoa efikasnosti, da korisnici ostvaruju prava kao da su sve vreme radili u jednoj državi, što smo nekad i bili", rekla je.

Kalinović je rekla da u bivšim SFRJ republikama ukupno 43.000 ljudi ostvaruje pravo na penziju, a kada je reč konkretno o Crnoj Gori, isplata u oba smera ide u dogovoreno vreme, tačno svaki mesec.
Direktor Fonda PIO Crne Gore Dušan Perović rekao je da je cilj ove institucije da najbrže izađe u susret građanima, da bi mogli da reše status što pre.

"Ovaj susret dva Fonda je korak više koji omogućava da potvrdimo kvalitetnu saradnju koja se ogleda i kroz ove dane otvorenih vrata. Stvaramo kvalitetniji ambijent za rešavanje moguhih problema", rekao je Perović.

Prema njegovim rečima, na teritoriji Srbije živi oko 4.200 korisnika koji su pravo na penziju ostvarili u Crnoj Gori, i oni mogu da računaju, kao i do sada, na redovne isplate 12-og u mesecu.

Upitan kakvi problemi vezano za ostvarivanje ovog prava mogu da iskrsnu, on kaže da se rešenja o penzijama izdaju u zakonskom roku od 30 dana, a taj rok može nekad da se probije, ako nema odgovarajuće dokumentacije kojom se potvrđuje radni staž i slično. Zato je, kako je naveo, važna saradnja dve institucije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pio fond srbije pio fond CG penzije pravo na penziju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana