Tekst objavljen: 11.10.2019 13:45        


Iako su dugi niz bila poznata kao poresko utočište, Kajmanska ostrva uskoro će otvoriti svoje knjige i do 2023. objaviti podatke o vlasniku svake kompanije koja tamo ima sedište

Poznati poreski raj otvara knjige i objavljuje detalje o vlasnicima firmi?

Preciznije, kako piše "Quartz", zakon te ostrvske zemlje biće jednak onom koji je prošle godine usvojen u Ujedinjenom Kraljevstvu i koji je u skladu s direktivama Evropske unije.

Još 2015. vlada Kajmanskih ostrva konačno je shvatila da bi njihovi blagi poreski zakoni mogli da omoguće pranje novca. Ne baš iznenađujuće, otkriveno je da je britanska teritorija "predmet unutrašnjih i spoljašnjih pretnji od pranja novca i finansiranja terorizma" i da je ostrvo potencijalni dom međunarodnih prevara, izbegavanja plaćanja poreza i trgovine drogom.

Kao veliki ofšor finansijski centar, mala britanska prekomorska teritorija odigrala je uloge u nekim od najvećih korporativnih skandala 21. veka. Američka energetska kompanija "Enron", poznata po jednoj od najvećih prevara u istoriji, na Kajmanskom je ostrvu, recimo, imala čak 700 registrovanih subjekata u kojima je skrivala ogromne dugove sa svojih računa. Bear Sterns i Lehman Brothers, jedni od najvećih žrtava finansijske krize iz 2008., tamo su imali milijarde dolara vredne toksične imovine. Tokom krize je i Sitigrup smestio papire o svojim pogrešnim ulaganjima na Kajmansko ostrvo. Kada je svaka od tih kompanija propala, svi su dugovi pali na leđa američkih poreskih obveznika.

Inače, na Kajmanskom je ostrvu 1,5 kompanija po glavi stanovnika. Poređenja radi, ostala poreska utočišta UK, Britanska devičanska ostrva otoci imaju čak 15,7 kompanija po stanovniku, dok Bermudska ostrva imaju 0,25.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kajmanska ostrva su povezivana i s korupcijom vlada. Rudarski gigant Glenkor navodno je više od 75 miliona dolara, odnosno ono što je trebalo da bude plaćeno državnoj kompaniji u Kongu, taj novac dao kompaniji registrovanoj na ostrvu u vlasništvu izraelskog milijardera i prijatelja kongoanskog predsednika. Taj milijarder je, koji poriče sve, optužen da je podmitio kongoanske službenike.

Veća će transparentnost, tvrde vođe kampanja protiv korupcije, sprečiti one koji žele da sakriju novac na ostrvu na kojem je trenutno gotovo nemoguće otkriti ko poseduje kompaniju registrovanu na toj britanskoj teritoriji.

"Jednom kada podaci o vlasništvu kompanija registrovanih na svim britanskim prekomorskim teritorijama budu javni, kriminalcima i korumpiranima će biti puno teže koristiti poreske rajeve UK kako bi skrivali i spremali ukradeni novac", smatra Naomi Hirst iz anti-korupcijskog nevladinog udruženja Global Witness.

Ipak, vlada Kajmanskih ostrva odbija globalno prihvaćenu ideju da je i utočište korupcije.

"Ne tolerišemo finansijske tajne. Iako smatramo da je često preterani fokus usmeren na naše zakonodavstvo, u potpunosti poštujemo potrebu za efikasnijom registracijom i objavom informacija o vlasništvu kako bi se omogućila transparentnost o legitimnom kapitalu", poručila je vlada.

Osim same transparentnosti, konačni pristanak na poštovanje britanskog zakona je i olakšanje za one zabrinute da bi poreska utočišta mogla jednoglasno da proglase nezavisnost od UK kako bi zadržali svoju tajnovitost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kajmanska ostrva kajmani otvaranje knjiga poreski raj utaja poreza porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana