Tekst objavljen: 16.12.2015 14:40        


U narednom periodu potrebno je raditi na povećanju svesti građana o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije, ocenio je danas državni sekretar u Minsitarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić.

Povećati svest građana o energetskoj efikasnosti

On je, na 5.CEDEF Samitu energetskih menadžera Srbije, posvećenom održivim gradovima Srbije, istakao da su pred našom zemljom ozbiljni zadaci po pitanju energetske fikasnosti i zaštiti životne sredine. Prema njegovim rečima, ako sve uradimo kako treba, imaćemo sigurne efekte, a oni će se odraziti kvalitetnijom i zdravijom životnom sredinom, što je svima nama cilj.

Ministarstvo ima zadatak, rekao je on, da u oblasti energetike uskladi naše zakonodavstvo i približi ga EU, kao i da određenim zakonskim rešenjima omogući investiranje u ovu oblast.

"Smatramo da tu postoji jako veliki prostor za upošljavanje i privredni kapacitet", naglasio je Predić.
„Imamo dobre zakone, možda i najsavremenije, ali jedno su papiri a drugo što se dešava na terenu. Vreme je da se sa reči pređe na dela“, poručio je on.

Predić je kazao da se često razmatraju krupni projekti i inicijative i da se zaključuje da za njih trenutno nema dovoljno novca, dodajući da energetska efikasnost ne zahteva milionske projekte, već treba početi od najjednostavnijih stvari.

On je istakao da svi treba da budemo odgovorni prema sebi i okruženju i uradimo što možemo. S tim u vezi je apelovao i na poslovne banke da prošire svoje ponude na mikrokredite za energetsku efikasnost.

Što se izvora obnovljive energije tiče Predić je ocenio da Srbija ima dobar potencijal, posebno u bio-masi. Otvaranje poglavlja sa EU, kako je naglasio, doneće postrek i u oblasti energetike.

Šef Odseka za klimatske promene u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danijela Božanić objasnila je dogovor koji je postignut na proteklom Samitu u Parizu, na kojem je dogovoren sporazum koji treba da doprinese smanjenju emisija štetnih gasova.

"Nije ovo samo borba protiv klimatskih promena, već za nove industrije i nova radna mesta", podvukla je ona, dodajući da sporazum vraća u igru tržišne mehanizme i potvrđuje sistem trgovine emisijama, što može da ima uticaj na investicije u sektor energetike.

Sekretar u Sekretarijatu za energetiku grada Beograd Marko Stojanović ukazao je da zakonska regulativa sprečava Beograd da koristi sve svoje potencijale.

On je ukazao da se na prostoru Beogarda proizvodi više od 50 odsto energije i energenata, i trošoko oko 40 odsto, a da grad ima zakonske ingerencije kao bilo koja druga lokalna uprava.

Beograd, prema njegovim rečima, trebalo bi da dobije instrumente kako bi imao veću autonomiju po pitanju energetske efikasnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
energetika obnovljivi izvori energije mikrokrediti zaštita životne sredine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana