Tekst objavljen: 19.03.2016 17:21        


Struja u Srbiji ne treba da poskupi, smatra ekonomista Stojan Stamenković koji kaže da se ne slaže ni sa stavom šefa Misije MMF-a Džejmsa Rufa po tom pitanju. Stamenković je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) rekao da su rezultati poslovanja EPS-a drugačiji od onih sa kojima se "kalkulisalo".

Povećanje cene struje da se odloži

"Suština je da je EPS radio sa dobitkom u prošloj godini. Prema tome, nije gubitak u poslovanju nešto što traži da se ispravi cena, nego priča o paritetu", rekao je Stamenković.

Pozivajući se na preliminarne podatke objavljene u medijima, Stamenković kaže da je EPS protekle godine imao zaradu od 2, 5, umesto planiranog minusa od 35, 3 milijarde dinara i dodaje da bi minus u poslovanju Elektroprivrede Srbije dovoljan razlog za povećanje struje.

Treba, kazao je, imati u vidu paritet cene, odnosno da je ona kod nas ispod međunarodnog.
"Ono što je suština je da je EPS radio sa dobitkom u prošloj godini. Prema tome, nije gubitak u poslovanju nešto što traži da se ispravi cena, nego priča o paritetu", rekao je i istakao da ne bi bilo dobro da se rast potrošnje "krnji" u ume pariteta ako već EPS ne radi sa gubitkom.

Napomenuo je da je on jedan od onih koji se zalagao za aranžman sa MMF-om, ali je istakao i da se ne slaže sa svim stavovima i ocenama šefa Misije Džejmsa Rufa, a pre svega kada je reč o predlogu da NBS dozvoli veće klizanje kursa i tako podigne inflaciju i onom vezano za poskupljenje struje.

Urednik MAT-a se slaže da je cena struje u Srbiji niska, ali kaže da to ne treba da bude odlučujući faktor za povećanje cene.

Stamenković kaže da ne podržava sumnje Fiskalnog saveta da je EPS prošlogodišnje povećanje cene prelio u veće plate, i smatra da to nije tačno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Pancic 19.03.2016 18:01

    Gospodine Stamenkovicu, pro i pro morate svim politicarima smanjiti plate, a sta se radnog naroda tice da povecate plate najmanj 30% da bi povecali struju. pozdrav i.p

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje struje cena struje EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana