Tekst objavljen: 05.02.2020 12:25        


Vozači mogu da odahnu bar do polovine godine

Povećanje akciza na gorivo pomereno za 1. jun

Vlada Srbije odlučila je 31. januara da povećanje akciza na gorivo odloži za 1. jun, iako je prvobitnom odlukom od 21. januara to bilo predviđeno za 1. februar. To je jedina izmena u odnosu na dokument vlade objavljen 22. januara 2020, u kojem se navodi povećanje akciza i za svu drugu akciznu robu – kafu, cigarete, alkohol.

Tako vozači mogu da odahnu bar do polovine godine, kada će im gorivo poskupeti za iznos uvećanih državnih davanja. Novom odlukom vlade akciza na benzin biće veća za 1,2 dinara i država će od juna po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.

Bilo bi dobro da su ovo jedina zahvatanja države u ceni goriva. Međutim, tu su i posebne naknade za obavezne državne rezerve, PDV, naknada za energetsku efikasnost (zamena vrata i prozora i izolacija zidova u zgradama), markiranje goriva...

U poređenju sa 2018. godinom, potrošačke cene su lane povećane u proseku za 1,7 odsto, objavio je Republički statistički zavod. U skladu sa Zakonom o akcizama, dinarski iznos akciza na derivate svake godine se usklađuje s godišnjim indeksom cena u prethodnoj kalendarskoj godini, te se tako od juna očekuje povećanje akciza za 1,7 odsto na benzin, dizel, TNG, kerozin.

Pošto akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, ukupne obaveze proizvođača i uvoznika biće od juna veće za ovaj iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Umesto ovog poskupljenja vozači već ovih dana mogu očekivati blago pojeftinjenje goriva na pumpama do kojeg je došlo zbog pada tražnje u Kini usled epidemije koronavirusa. Prema najnovijim informacijama, rafinerije u Kini pripremaju se za smanjenje uvoza i prerade tokom narednih meseci, jer borba nacije za suzbijanje širenja koronavirusa pogađa potrošnju goriva, sa usporavanjem transporta, proizvodnje i industrijskih aktivnosti na tržištu najvećeg svetskog potrošača nafte.

Industrijski stručnjaci i tržišni analitičari nedavno su revidirali svoje prognoze propusnosti za Kinu u februaru i martu za 600.000 do milion barela na dan. U naredna dva meseca potražnja za gorivima za transport smanjiće se zbog zabrane putovanja, kao i produžavanja godišnjih odmora u Kini.

Analitičari iz Pekinga očekuju smanjenje potražnje proizvoda za oko 540.000 barela dnevno u kvartalu kada epidemija dostigne maksimum. Istovremeno, analitičar sa sedištem u Šangaju očekuje smanjenje protoka od milion barela dnevno na osnovu pada potrošnje benzina za 50 odsto tokom 45 dana.

Ukoliko se uporede cene goriva u Srbiji i regionu, benzin je u BiH 20 dinara jeftiniji nego u Srbiji i toči se za 130,6 dinara. Kada je reč o evrodizelu, najjeftiniji je u Severnoj Makedoniji, gde se prodaje za 114,84 dinara, što je 49,8 dinara manje nego u Srbiji.

Inače, naša zemlja je od početka ove godine u samom vrhu po ceni evrodizela, odmah iza Albanije. Doskora je i Grčka bila skuplja od nas, ali to više nije slučaj. Kad je reč o auto-gasu, u Bugarskoj je 26,196 dinara jeftiniji nego u našoj zemlji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povećanje akciza akcize gorivo 1. jun

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana