Tekst objavljen: 10.08.2016 14:58        


Svetska turistička privredu beleži u ovoj godini snažan rast, budući da je u prva četiri meseca turističke destinacije širom sveta posetilo 348 miliona stranih turista, što je za 5,3 odsto, ili za 18 miliona više nego u istom periodu lani, objavila je Svetska turistička organizacija (UNWTO). 

Povećan broj putovanja turista u svetu za 5,0 odsto

Prema podacima UNWTO, objavljenim u najnovijem izdanju Svetskog turističkog barometra, ovaj skok dolazi nakon prošlogodišnjeg povećanja putovanja stranih turista od 4,6 procenata, i nagoveštava da 2016. može postati sedma godina uzastopnog nadprosečnog rasta, pošto se uspon od 4,0 odsto i više beleži još od 2009.

"Rezultati su robusni u gotovo svim regionima a mnoge destinacije su izvestile i o dvocifrenom rastu. Izgledi za period maj-avgust takođe su pozitivni, budući da se očekuje da će oko 500 miliona turista putovati u inostranstvo na severnoj hemisferi u špicu sezone letovanja", navodi se u izveštaju.

Generalni sekretar UNWTO, Taleb Rifai, kaže da rezultati za prva četiri meseca pokazuju snažnu želju ljudi za putovanjima, što vodi rastu turističke privrede.

"Turističke destinacije beleže benefite od solidne tražnje u gotovo svim regionima sveta uprkos aktuelnim izazovima, što ukazuje da je turizam dinamičan i otporan privredni sektor. Uprkos dobrim rezultatima, tragični događaji u poslednjih nekoliko meseci nas podsećaju da je bezbednost i dalje veliki izazov za sve", rekao je on.

Dodao je da "moramo nastaviti zajednički da radimo na rešavanju te globalne pretnje na svim nivoima".
Najveći rast međunarodnih turističkih dolazaka među svetskim regionima u prva četiri meseca u odnosu lani, od 9,0 odsto, zabeležio je region Azija i Pacifik, a i svi njihovi podregioni imali su rast od 7,0 ili i vise procenata. Jugoistočna Azija i Okeanija zabeležile su povećanje od oko 10 odsto, a severoistočna Azija 8,0 odsto.

U Africi je međunarodnih turističkih dolazaka bilo 7,0 procenata više, čemu je najviše doprineo oporavak turizma u subsaharskoj Africi koja je zabeležila 13 odsto više dolazaka stranih turista, za razliku od severne Afrike gde je nastavljen negativni trend sa padom od 8,0 odsto.

Obe Amerike su ukupno zabeležile 6,0 odsto više međunarodnih turističkih dolazaka, pri čemu su Centralna i Južna Amerika u plusu za 7,0 procenata, Karibi za 6,0 a Severna Amerika za 5,0 odsto.

Evropa je, iako s manjim porastom dolazaka stranih turista od 4,0 odsto u odnosu na prošlogodišnja prva četiri meseca, ipak i dalje najposećeniji svetski region, koji je, po oceni UNWTO, učvrstio svoje pozicije na temelju zdravog rasta turizma u svojim podregionima severne, srednje i istočne Evrope od po 6,0 odsto.

Južna i mediteranska Evropa su registrovale rast dolazaka svetskih turista od po 4,0 odsto, dok je zapadna Evropa imala najmanji rast na Starom kontinentu od 3,0 procenta.

UNWTO prognozira za celu 2016. godinu povećanje međunarodnih turističkih dolazaka između 3,5 do 4,5 odsto, što je u skladu dugoročnom projekcijom rasta od 3,8 procenata godišnje u periodu od 2010. do 2020. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam razvoj turizma turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana