Tekst objavljen: 14.10.2015 9:00        


Potrošnja energije u Srbiji je više nego dvostruko veća u poređenju sa zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopštila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Potrošnja energije u Srbiji dvaput veća od zemalja OECD

Prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji Opštine Vrbas i GIZ-a, koji su potpisali predsednik Opštine Bratislav Kažić i vođa tima GIZ Projekta "Energetska efikasnost u zgradarstvu" Renate Šindlbek (Renate Sćindlbeck), ocenjeno je da su poboljšanje energetske efikasnosti postojećih stambenih objekata, kao i projektovanje energetski efikasnih zgrada, među vodećim prioritetima savremenog društva, naročito imajući u vidu da stambeni sektor ima najveći potencijal za uštede.

Prema zvaničnoj statistici, zgrade u Srbiji troše oko 40 odsto ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61 odsto otpada na stambene zgrade.

Memorandumom o saradnji zvanično je obeležen početak saradnje na polju izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Neki od osnovnih ciljeva Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost Republike Srbije za period 2013. do 2015. su smanjenje potrošnje energije za zagrevanje i hlađenje objekata, očuvanje neobnovljivih izvora energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ovi ciljevi se prvenstveno mogu ostvariti pravilnim projektovanjem objekata i planskom energetskom sanacijom postojećeg stambenog fonda i to pre svega na lokalnom nivou.U tom smislu, jedan od najvažnijih koraka jeste popis i analiza postojećeg stambenog fonda, što do sada praktično nikada nije urađeno.

U okviru Projekta "Energetska efikasnost u zgradarstvu" GIZ, pod pokroviteljstvom nemačke vlade, između ostalog, pruža stručnu i tehničku pomoć odabranim lokalnim samoupravama u izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Na taj način, lokalne samouprave će po prvi put dobiti pregled postojećeg stambenog fonda, procenu potencijalnih ušteda energije, predlog adekvatnih mera za energetsku sanaciju zgrada i lokalnu tipologiju stambenih objekata, što će biti dobra osnova za planiranje različitih programa sanacije, ali i apliciranje u dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima.

Jedna od prvih opština u Srbiji koja je izrazila čvrstu opredeljenost za unapređenje energetske efikanosti u sektoru zgradarstva jeste Opština Vrbas, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Obren 15.10.2015 3:47

    taj,koji je sastavio ovaj clanak,treba da zna da uporedi primanja i rashode domacinstava u Srbiji i zemljama Oecd-a kao i podsticaje istih. Srpski gradjani nisu niglupi niti nepismeni u ovoj oblasti.Sastavi nesto umnije za javnost u sledecem clanku - unapred hvala...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošnja energije velika potrošnja električna energija energetska neefikasnost Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana